Laura Dahlmeiers slutspurt gav henne segern i Antholz 15 km. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Dahlmeier bemästrade vinden bäst i Antholz

Uppdaterad
Publicerad

Starka vindar ställde till stora problem för skidskyttarna i Antholz, Italien. Den som lyckades bäst var Laura Dahlmeier som vann trots två bom över 15 km och 20 skott. Anmärkningsvärt var att ingen lyckades skjuta fullt i blåsten.

Det var framför allt i det stående skyttet som problemen uppstod. När Dahlmeier kom in till det sista skyttet tog hon om och om och vårdade varje skott.

– Det var en tuff tävling med mycket vind och jag stod och stod där på sista skyttet. Jag var ju tvungen att skjuta någon gång och så var problemen vid alla 20 skotten; jag såg inte den svarta tavlan, säger Dahlmeier till SVT Sport.

Björn Ferry var imponerad av att Dahlmeier vågade ta tid; varje tappat skott innebar en minuts tidstillägg.

– Hon vågade ta sig den tiden och tappade säkert en minut vilket var imponerande, säger Björn Ferry om skjutningen.

Ut från den sista skjutningen ledde fransyskan Anais Chevalier med 20 sekunder före Dahlmeier men orkade inte hålla emot på spurtvarvet. I mål var Dahlmeier 3,8 sekunder före Chevalier.

Mona Brorsson svenska utropstecknet på vallen

De svenska åkarna förutom sent startande Mona Brorsson som hade två bom, som åkte in som bästa svenska på 22:a plats (hennes bästa världscupplacering den här säsongen) kunde inte heller bemästra vindarna och drog på sig massor av bom. Det var lugnt på inskjutningen men när tävlingen inleddes i det strålande solskenet hade förutsättningarna ändrats och åkarna fick skruva på kornet. Anna Magnusson var näst bästa svenska på 30:e plats. 

– Jag har fått kämpa lite med höjden men har fått kämpa gentemot lågland men det gick lite för långsamt ändå. Jag är missnöjd med mina fem bom, säger 35:an Öberg som var nära pallen i söndagens jaktstart i Ruhpolding.

– Det var lite svårt att skjuta, speciellt i stå, när vindarna ryckte men åkningen kändes helt okej, säger Chardine Sloof, 38:a, som hade fem bom till SVT Sport.

Längdåkningsspecialisten Mari Laukkanen, Finland, stannade vid tre bom.

– Jag ska åka skejtsprinten vid VM i Lahtis. Åkningen var bra och den kändes bättre än i början av januari, säger finländskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.