Kalla klappade ihop i premiären. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kalla klappade ihop totalt i premiären

Uppdaterad
Publicerad

Första starten för säsongen blev en flopp för Charlotte Kalla. Det svenska hoppet gick i mål bland de sista, fyra minuter efter i 10 kilometer klassiskt i världscuppremiären i Ruka. ”Det är som att trampa i sirap”, säger Kalla.

Kalla gjorde sin första start den här säsongen, och hamnade efter redan på första kilometern. Någonting var fel, men vad återstår att se.

– Kroppen jobbade inte alls med mig idag. Det kändes hyfsat i början men i långbacken var det som att krafterna tog slut, säger Kalla till SVT Sport.

Till slut blev Kalla sjätte långsammaste åkare, och hamnade på 75:e plats.

Ville fullfölja

Även hennes tränare Magnus Ingesson var överraskad över prestationen. Kalla ska nu undersökas av landslagsläkare Per ”Pliggen” Andersson.

– Kroppen kändes inte alls normal. Vi får se vad som händer nu men hon ska undersökas. Pliggen är inkopplad. Men det är ingen bra känsla alls, säger han.

Björgen vann direkt

Marit Björgen är däremot tillbaka högst upp på pallen efter mammaledigheten. Med Therese Johaug avstängd blev det första distansloppet i årets världscup ändå lite av en déja-vu ur norsk synvinkel. 36-åriga Marit Björgen var borta förra säsongen och födde barn – på söndagen dominerade hon igen.

– Det känns otroligt bra. Jag har tvivlat ganska många gånger, lite sömn och lite vila, att kombinera att vara mamma och elitidrottsutövare har varit tufft, men jag har en man som har stöttat mig så det har gått, säger Björgen.

Hon utmanades närmast av hemma åkaren Krista Pärmäkoski som tog andraplatsen. Det blev norskt även på tredje, i Heidi Weng.

Bästa svenska blev Stina Nilsson som är sjua, 51,7 efter. Hanna Falk blev 14:e, en minut och tio sekunder efter.

Resultat

Topp tre

1. Marit Björgen NOR  26:55.2

2. Krista Pärmäkoski FIN + 4,6

3. Heidi Weng NOR + 12,7

Svenskorna

7. Stina Nilsson SWE +51.7

14. Hanna Falk SWE +1:09.6

21. Ida Ingemarsdotter SWE +1:25.3

23. Anna Haag SWE +1:37.2

29. Emma Wikén SWE +1:50.1

75. Charlotte Kalla SWE +4:01.5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.