Daniel Richardssons mål – vinna Ski Classics Foto: Victor Vedin

Richardsson ser inget slut på karriären

Uppdaterad
Publicerad

Inför säsongen stod det klart att dubble OS-guldmedaljören, Daniel Richardsson, valde att hoppa av landslaget – allt för att satsa på långloppscupen. Men lugn, det här är inte slutet på karriären. ”Jag har inte alls släppt tankarna på VM och OS, säger Daniel Richardsson till SVT Sport.”

33-åringen från Iggesund har vunnit dubbla OS-guld, hamnat högst upp på pallen i SM och tagit tre VM-silver. Med ett skidår utan mästerskap och en något mindre prestigefylld världscup, bestämde han sig för att lämna landslaget och göra en nysatsning.

– Jag har ju tillhört landslaget i många år nu och har trivts fantastiskt bra, men jag känner att jag behövde ta ett nytt steg i min karriär. Prova på något annat. Långlopp har jag ju åkt tidigare men inte satsat på fullt ut. Jag har förutsättningarna för det och det passar min karaktär som skidåkare att åka långt och länge, säger Richardsson.

När världscupspremiären i Bruksvallarna drar igång är han med, men enbart för att långloppscupen startar först i början på december.

– Innan jul är det meningen att jag ska köra i Bruksvallarna, Kuusamo, Davos och Toblach – men efter det blir det svårt att kombinera med långloppscupen där åtta tävlingar ska köras innan den 3:e april.

En seger där skulle slå väldigt högt

Vad är drömmen med satsningen?

– Mitt huvudmål är att vinna Visma Ski Classics. Det är ett tufft mål och det är många som kämpar om den titeln, framför allt många norrmän. Samtidigt vill jag vara med och slåss om segern i Vasaloppet.

Ja, vad säger du om jag säger Vasaloppet?

– En seger där skulle slå väldigt högt, men samtidigt vill jag inte satsa på ett enda lopp. Jag kan vara sjuk eller valla bort mig och därför är det viktigt med flera mål under samma säsong.

Nyligen blev det klart att Richardsson får sällskap i Team Expirit av OS-hjälten Anders Södergren och som många redan känner till satsar ju även Johan Olsson på långlopp – men i ett annat norskt lag.

Har du fått några tips från Johan Olsson?

– Nä, faktiskt inte han håller inne med tipsen. Det kanske kommer.

Du kanske har givit honom några tips?

– Nej, inte än. Johan är ju en tuff konkurrent, så jag får spara på alla tips jag kan så att jag har chansen att vara med och fajtas med honom, avslutar Richardsson med leende på läpparna.

Premiären i långloppscupen startar 5:e december i Livigno, Italien.

Långloppscupen 2015/16

5 dec – Prologue, Italien

6 dec – La Sgambeda, Italien

10 jan – Jizerská Padesátka, Tjeckien

23 jan – La Diagonela, Schweiz

31 jan – Marcialonga, Italien

7 feb – König Ludwig Lauf, Tyskland

13 feb – Toblach Dobbiaco Cortina, Italien

7 mars – Vasaloppet, Sverige

19 mars – Birkebeinerrennet, Norge

2 april – Årefjällsloppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.