Stina Nilsson laddar om i Drammen. Foto: Bildbyrån

De kör Slottssprinten och Svenska Skidspelen

Uppdaterad
Publicerad

Sex herrar och sju damer har tagits ut till längdlandslaget vid världscuptävlingarna i sprint (k) i Stockholm 11 februari.

Dessutom är det klart vilka sex herrar och sju damer som får förtroendet att åka i landslaget vid Svenska Skidspelen i Falun, 13-14 februari.

Världscupcirkusen kommer äntligen till Sverige. Redan på torsdag är det sprint vid det kungliga slottet i Stockholm, en tävling som startar med en svensk tjej i ledarvästen – Stina Nilsson!

Stina ligger 18 poäng före norskan Ingvild Flugstad Östberg och 34 före regerande OS-mästarinnan Maiken Caspersen Falla, även hon från Norge.

– Det blir fantastiskt roligt att följa Stina och våra övriga duktiga sprintåkare i Stockholm. Vi har saknat Slottsprinten några år och gläder oss stort till att få möta världseliten på hemmaplan.

– Vi tror och hoppas på publikfest. Stina Nilsson, Ida Ingemarsdotter, sexa i sprintcupen, och alla andra hemmaåkare på startlinjen lovar sälja sig dyrt, säger förbundskaptenen Rikard Grip inför den stundande skidshowen i vilken han även får med Hanna Falk som avstod Drammen på grund av sjukdom.

– Hanna är pigg och alert, igen. Särskilt rapp i steget är också  Teodor Peterson och Johan Edin på herrsidan. Teodor gjorde en vass insats i Drammen där han slutade femma i finalen. Johan kom tia i den norska stadssprinten. Formen pekar tydligt uppåt för dem, säger Grip.

I truppen till Stockholm saknas Emil Jönsson och Calle Halfvarsson.

– De är friska och i träning, men det är för tidigt för dem att lägga iväg i maxinsatser. Jag har dock förhoppningar om att de närmaste dagarnas träning går fortsatt bra och att Emil och Calle kan tävla i Svenska Skidspelen till helgen, säger Rikard Grip.

I Stockholm har snö tillverkats och börjat läggas ut på Lejonbacken. Arbetet med snöläggningen fortsätter till och med tisdag. På onsdag ska tävlingsbanan vara klar, och då kommer världscupåkarna få träna och känna på banan.

Nytt i år är till exempel en extra sväng runt statyn nere på Skeppsbron. När de har svängt runt den ska åkarna dessutom åka över en extra kulle i form av en container som gör att det blir en extra backe.

Efter sprinten i den kungliga huvudstaden väntar alltså  Falun och Svenska Skidspelen där 5 och 10 km (k) står på programmet på lördag och 10 och 15 km (f) med masstart under söndagen.

Fakta

Längdlandslaget i Slottsprinten, Stockholm, 11 februari:

Damer: Charlotte Kalla, Piteå Elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Linn Sömskar, IFK Umeå, Jonna Sundling, IFK Umeå och Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK (friplats).

Herrar:  Johan Edin, IFK Mora SK, Carl Quicklund, Östersunds SK, Teodor Peterson, IFK Umeå, Erik Silfver, IFK Umeå, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Gustav Nordström, Borås SK.

Längdlandslaget i Svenska Skidspelen i Falun 13-14 februari:

Damer: Charlotte Kalla, Piteå Elit, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Maria Rydqvist, Älvdalens IF, Anna Haag, IFK Mora SK, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF (friplats).

Herrar: Marcus Hellner, Gellivare Skidallians, Martin Johansson, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK och Jens Burman, Åsarna IK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.