De unga får chansen i premiären

Uppdaterad
Publicerad

Världscupen i skidskytte startar i Östersund på söndag och i de båda stafetterna är det, på damsidan, de unga åkarna som får chansen. Mona Brorsson som var sexa i sprinten på VM petas efter de senaste dagarnas träningar.

På söndag inleds världscupen med två stafetter: mixedstafett och singel-mixedstafett.

– Det var hårt mellan Linn Persson och Mona Brorsson, men Linn Persson var starkare på vår träningstävling och på träningen nu, säger huvudtränare Wolfgang Pichler, som nu tagit ut de åkare han vill se i säsongens första världscuptävlingar.

Vinterstudion

Det svenska mixedstafettlaget blir:

Anna Magnusson, Hanna Öberg, Jesper Nelin och Fredrik Lindström.

– Det känns jättekul att få göra min världscuppremiär nu och extra kul att få göra det i en stafett. Jag är jätteförväntansfull, säger Hanna Öberg under presskonferensen.

Fredrik Lindström, som under pressträffen kallas the boss (chefen reds anm.) av Wolfgang Pichler, säger om laget:

– Det är ett talangfullt lag, lite oprövat, men det blir spännande. De är orädda på träning, det är full gas hela tiden. Det ger energi till mig också när de kör på som de gör.

Fourcade och Dorin Habert tufft motstånd för svensklaget

I den korta singel-mixedstafetten kommer det svenska laget få ett riktigt tufft motstånd då det franska laget består av Martin Fourcade, som vunnit totala världscupen fem år i rad och Marie Dorin Habert, som var tvåa i totala världscupen ifjol.

Det svenska laget blir: Linn Persson och Torstein Stenersen.

– Det blir att hänga på så gott det går, men det är ju jättehäftigt att köra mot sådana stjärnor. Man satt för ju några år sedan och tittade på dem och drömde om att få stå på skjutvallen och skjuta mot dem, så det blir väldigt roligt. Och tufft, säger Linn Persson med ett leende.

– Linn är en fighter så hon passar väldigt bra i den här korta stafetten. Hon är duktig när det är tätt och i man-man-situationer säger Pichler.

Stafettåkarnas resultat i fjol:

Anna Magnusson, 21: Brons på junior-VM. Bästa världscupresultat: 40:e plats distans.

Hanna Öberg, 21: Två guld på junior-VM. Gör världscuppremiär i Östersund.

Linn Persson, 22: Gjorde sitt bästa resultat i världscupen med en 17:e plats i sprint.

Jesper Nelin, 24: Gjorde sitt bästa resultat då han blev 16:e i sprinten i Östersund.

Fredrik Lindström, 27: Tung säsong. Bästa resultat: 7:e plats i jaktstart.

Torstein Stenersen, 28:  Gjorde sitt bästa resultat i världscupen med en 7:e plats i sprint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet