Stakningsvänlig under Tour de Ski Foto: Bildbyrån

”Blir svårt att hantera”

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Jonsson, Sveriges representant i längdkommittén i Internationella skidförbundet, FIS, menar att en regeländring som skulle innebära stakningsfria zoner i klassiska lopp skulle blir svår att hantera.

Till Internationella skidförbundets regelkommitté har det kommit in ett förslag i ett försök att stärka den klassiska åkningen. Förslaget handlar om att införa ett regelverk som innebär att stakningsfria zoner kan införas på världscupbanorna. Var zonerna ska placeras ska enligt förslaget bestämmas av arrangören och juryn.

– Förslaget är ett öppet ärende, berättar Mattias Berglund, Sveriges representant i regelkommittén.

Det är inte säkert att förslaget kommer upp och behandlas på FIS stora kongress som inleds i Cancun, Mexiko den 5 juni.

– Men jag misstänker att det kommer diskuteras på kongressen hur man ska stärka den klassiska åkningen. Däremot är det inte helt säker att just det här förslaget kommer ända dit, säger Berglund till SVT Sport.

”Kan bli parodi”

Niklas Jonsson som sitter i FIS längdkommitté menar att en sådan regeländring skulle bli svår att hantera.

– Det är vi mycket tydliga med från svenskt håll. Hur ska till exempel juryn hantera om det är ett nötande underlag så att fästvallan försvunnit under loppet och du kommer till en backe med stakförbund och du inte kan ta dig upp utan att staka? Det kan bli parodi. Den klassiska åkningen måste stärkas på annat sätt.

SVT Sports expertkommentator Anders Blomquist är inne på samma spår när han får höra om förslaget:

– Jag förstår ambitionen, men det är fel väg att gå. Den klassiska åkningen är fascinerande och vacker och titta på, men man måste ha respekt för elitidrotten. Man måste acceptera att de starkaste åkarna klarar att staka och kan använda sig av den teknik som går snabbast och bejaka det. Alternativet är i så fall att hitta banor där stakning blir för tufft.

Alternativet är banutveckling

Niklas Jonsson ser också banutvecklingen som ett alternativ.

– Banor och banprofil är ett sätt att stärka den klassiska åkningen. Tuffare banor kan vara ett sätt att hindra stakning. Ett annat är att göra banorna längre. Då kan man vid intervallstarter lägga enkelspår i stigningarna. Jag upplever att vissa åkare som stakar har tänjt på gränserna när det är dubbelspår uppför. Man byter spår lite för ofta, lite omotiverat och det är ett sätt att få ett extra skejtskär och avlasta överkroppsmuskulaturen.

Jonsson ser också en annan fråga man måste ställa sig kring ett eventuellt stakningsförbudsförslag:

­– Då måste vi också fråga oss hur vi hanterar det regelverket på lägre nivåer. Vi kan ju inte ha olika regler för världscup och hemma. Då är det här ett regelverk som vi måste överföra till lokal nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.