Foto: Bildbyrån/NRK.no

Den okände Northug-brodern drömmer om familjelag

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug känner vi till sedan länge.

Hans bror Thomas likaså.

Men upp med handen ni som känner till den tredje brodern: Even.

Även han är nämligen ett stort löfte.

Frågan är om det finns någon annan syskonskara i skidvärlden med större skidtalang än Northug.

Den äldste brodern Petter behöver knappast någon större presentation. Och den här säsongen har även hans lillebror Thomas presenterat sig på allvar. 24-åringen vann för två veckor sedan sin första världscupseger då han tog hem sprinten i Otepää, Estland.

Tog sig till kvartsfinal

Men det finns faktiskt en tredje bror Northug, som även han är en stor skidtalang. 19-årige Even Northug satsar även han hårt på den norska nationalsporten, och tog sig i går till kvartsfinal i norska mästerskapens sprinttävling, där han var blott tre sekunder efter storebror Petter. Han slutade till slut på 16:e plats.

– Jag hade hoppats att gå vidare från prologen om jag hade en bra dag. Och det hade jag. Det var kul att få mäta sig mot åkare som har varit i världscupfinaler. Det var en trevlig och positiv erfarenhet, säger han till Aftenposten.

Drömmer om familjelag

När Even Northug nu är på väg att etablera sig i den norska eliten börjar det nu drömmas om något mycket ovanligt i Norge: Ett familjelag.

– Nu är jag reserv, så det är ganska nära förstalaget. Vi får se nästa år. Det hade varit kul att få åka tillsammans med Petter i en stafett, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.