Ebba Andersson fick nöja sig med silver i dagens skiathlon över 10 km. Foto: Bildbyrån.

Ebba Andersson förlorade guldduell

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson blev besegrad i JVM:s skiathlon över 10 km efter att ha dragit nästan hela loppet. Norskan Marte Mählum Johansen fick revansch från 5 km och tog guldet efter en härlig duell.

– Det var inspirerande att höra att norskan var på väg att släppa under loppets gång. Men till slut tog det på krafterna och då var hon starkast. Det är klart att det är vissa saker man kunde ha gjort annorlunda, men jag är väldigt nöjd att det räckte till ett silver, säger Andersson till Expressen.

I en uppförsbacke kort före stadion i Soldier Hollow, där OS i Salt Lake hölls 2002, satte norskan allt på ett kort och fick lucka och var ett par sekunder före silvermedaljören Andersson i mål.

19-åriga Andersson var dragvillig och ledde nästan hela tiden. En dryg kilometer före mål hade svenskan en lucka uppför men det blev ingen guldryck utan Johansen kunde glida i fatt utför.

Efter tre guld och ett brons blev det nu ett silver för Andersson som hade chansen att passera Charlotte Kalla och Stina Nilsson i den svenska JVM-historien.

– Det hade ingen koll på alls faktiskt, säger Andersson.

Charlotte Kalla har föreslagit Andersson i ett stafettlag över 4x5 km vid VM i Lahtis om ett par veckor.

– Det skulle vara jättekul att bli uttagen, säger Andersson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.