Jesper Tjäder, Emma Dahlström och Oscar Wester. Foto: Bildbyrån

Dokumentär: Ett annorlunda landslag

Uppdaterad
Publicerad

Freeskiinglandslaget är ett av Sveriges bästa landslag. Efter X-Games i Aspen i fjol gav sig stjärnorna Emma Dahlström, Jesper Tjäder och Oscar Wester ut på en gemensam roadtrip genom USA. Om den resan handlar dokumentärfilmen ”Ett annorlunda landslag”.

– Jag är lyckligt lottad. Det var det här man ville göra när man var en liten ”kid” – åka skidor på professionell nivå och göra det man älskar, säger Jesper Tjäder i filmen.

I skuggan av de mer etablerade idrotterna har freestyleskidsporten vuxit enormt och är i dag en OS-sport, men lika betydelsefullt som ett bra resultat i ett OS kan ett tvåminutersklipp på internet vara för en åkares karriär.

X-Games

– Du måste vara en lagom blandning av idrottare, stuntman och kreativ entreprenör.

Sporten skiljer sig från mer traditionella idrotter på flera sätt. Åkarna har ingen tränare eller bestämda träningstider. Dessutom är sporten förenad med stora risker.

”Du riskerar livet hela tiden”

– Det är en annorlunda sport eftersom du måste riskera ditt liv så fort du ska lära dig något nytt (trick). Om du jämför med längdskidåkning kan du gå ut och träna hårt och göra ditt bästa, och bli en bättre åkare, men i freestyle finns det en riskfaktor med hela tiden, säger skidelegenden Jan Olsson, som också är intervjuad i filmen om åkarna och deras resa genom USA. 

Men kärleken till sporten överväger för åkarna, som tycker de ”lever sin sin dröm”,

– Jag är fortfarande sjukt ”skidpepp”, trots att jag redan uppfyllt min dröm. Jag vill fortsätta åka skidor och utvecklas, säger Emma Dahlström, första svenskan någonsin att vinna guld i X-Games (slopestyle ifjol).

Oscar Wester håller med.

– Vi som håller på har brunnit för det här sedan vi var små och jag har svårt att tänka mig att det någonsin skulle bli tråkigt. Att lära sig ett nytt trick – det finns ingen bättre känsla.

Se hela filmen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

X-Games

Mer i ämnet