Tiio Söderhielm kör världscup i skidskytte. Foto: Bildbyrån

Ex-längdåkaren får chansen av Pichler

Uppdaterad
Publicerad

Inför förra säsongen bytte längdskidåkaren Tiio Söderhielm till skidskytte. Omställningen har tagit lite tid. Men efter fina insatser i IBU-cupen förra helgen får han chansen att debutera i världscupen på fredag. ”Det har funkat bra på sistone så det känns kul” säger Söderhielm till SVT Sport.

Sedan bytet från längd till skidskytte har Söderhielm tillhört skidskyttelandslaget. Men skyttet har ofta varit skakigt och han har fått nöja sig med att tävla i IBU-cupen, undercupen till världscupen. Förra veckan gick IBU-cupen i Kontiolahti. Söderhielm klarade sig då med tre bom i distansen och blev sjua, i sprinten blev det endast en bom och en 14:e plats. Denna vecka avgörs världscupen i Kontiolahti, fick ta över arrangemanget när Tyumen fråntogs det, och Tiio blev kvar i östra Finland.

– Jag har varit här i en vecka nu. De andra i laget kom ifrån tävlingarna i Pyengchang igår, tyvärr har de inte fått sitt bagage än. Men för mig känns det bra just nu.

Vinterstudion

– Det har varit en pissig säsong rent fysiskt men formen har kommit senaste veckorna och skyttet har funkat allt bättre på slutet. Det tar tid att lära sig bli en bra skytt, och det är bara andra säsongen jag gör det här, säger Söderhielm till SVT Sport.

Vad har du för förhoppningar inför din världscupdebut?

– Jag ska mest bara försöka göra ett bra jobb åkmässigt och förhoppningsvis träffa skotten. Ett delmål får ju bli att klara att kvala till jaktstarten så att det blir åtminstone två tävlingar, då krävs topp 60.

Lindström och Öberg tillbaka

Jesper Nelin som insjuknade under vistelsen i Sydkorea står över tävlingarna i Kontiolahti. Peppe Femling får åka IBU-cupen. Däremot är Fredrik Lindström och Hanna Öberg tillbaka efter sina sjukdomsproblem. Öberg var på plats under för-OS men missade samtliga tävlingar, däribland stafetten där Sverige var decimeter från pallen i bästa stafetten på över sex år.

Sveriges trupp i Kontiolahti

Herrar: Fredrik Lindström, Sebastian Samuelsson, Torstein Stenersen, Tiio Söderhielm

Damer: Hanna Öberg, Anna Magnusson, Mona Brorsson, Chardine Sloof, Emma Nilsson

Program

Fredag: 14.30 Sprint herrar, 17.45 Sprint damer

Lördag: 12.00 Jaktstart herrar, 15.15 Jaktstart damer

Söndag: 13.30 Single mixedstafett, 16.15 Mixedstafett

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet