Mathias Fredriksson, Johanna Ojala och Anders Blomqvist lägger fram sina favoriter inför säsongspremiären. Foto: Bildbyrån

Experterna tror på Kalla under ”dopningssäsong”

Uppdaterad
Publicerad

Med skidsäsongen och Vinterstudion för dörren har sommaren och hösten mest handlat om norsk dopning. SVT-experterna Anders Blomqvist, Johanna Ojala och Mathias Fredriksson tror alla att den skuggan kommer att ligga kvar under lång tid. De har störst förväntningar på Charlotte Kalla som har ett eget upplägg utanför landslaget den här säsongen.

Anders Blomquist:

1. Tre hetaste svenskarna i år:

Vinterstudion

– Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Calle Halfvarsson

Varför?

– Intresset kring Charlotte är sedan genombrottet alltid stort. Många är intresserade av hur den egna satsningen utanför landslaget har fungerat. Med ett VM att sikta på är Charlotte het.

– Stina har tagit rejäla kliv varje säsong. Klarar hon av att ta ett till in i denna säsongen så kommer hon att kunna vara med och slåss om pallplaceringar i sprint och också i distansloppen när hon är i form.

– Calle är vår mest mångsidige åkare med extremt hög potential. Klarar han av att hålla sig frisk och legat rätt i träningsbelastningen i år, så kan det här vara den första säsongen när han åker i närheten av sin potential.

2. Årets genombrott?

– Ebba Andersson

Varför?

– Trots att hon fortfarande är junior så finns det en kapacitet i Ebba som räcker långt också mot de allra bästa i världen. Hon kommer att kunna utveckla teknik, styrka och uthållighet de kommande åren, men inställningen är redan världsklass.

3. Årets snackis?

– Dopning

Varför?

– Med bägge världscupsegrarna från förra året dopningavstängd/under utredning så har skidåkningen på nytt en tuff match att gå. Lägg till en etiskt tveksam hantering av astmamedicin i världens klart bästa landslag och en Wadarapport del 2 som snart publiceras och där ryktet har talat om ryska åkare inblandade, så verkar det här året bli mycket snack om dopning. Olika sorters förseelser av olika dignitet, men sammantaget förödande för längdåkningen.

4. Årets önskerubrik

”Bästa svenska VM -insatsen någonsin”

Varför?

– Av många skäl; att det är bra för svensk skidåkning framöver. För att det skulle kännas befriande att ett landslag som inte figurerat i några dopningsfrågor lyckas bäst. För att det svenska damlaget fortsätter att imponera när det gäller som mest och att de svenska herrarna, där några kanske gör sitt sista och andra sitt första mästerskap, också lyckas i säsongens viktigaste tävling.

Johanna Ojala:

1. Tre hetaste svenskarna i år.

– Stina Nilsson, Charlotte Kalla och Johan Olsson

Varför?

– För att de är grymma allihopa! Stina kommer ta ytterligare ett kliv i år, fler segrar på kontot. Charlotte kommer ta emot de små framgångarna (ja du läste framgångar) på ett ännu bättre sätt och lyftas av det, tack vare sin nya, egna satsning. Och Johan, ja vi vet ju alla vad han brukar göra när det blir mästerskap.

2. Årets genombrott?

– Jens Burman

Varför?

– Han fick prova på hetluften i fjol och skaffa sig erfarenhet, nu med ett år till på nacken med träning och erfarenhet så hoppas jag att han tar ytterligare ett kliv.

3. Årets snackis?

– Norge...

Varför?

– Tyvärr på grund av de två dopningssakerna som hände här i somras/höstas samt astmamedicineringen av icke astmatiska skidåkare. Eller en med positiv ton: Kickan Randall, Marit Björgen, Katja Visnar och Aino-Kaisa Saarinen samt Maria Rydqvist.

Då de alla har fött barn och kommit tillbaka starkare än någonsin. Maria visserligen för tre år sedan senast, men dock. Saarinen ser inte ut att vara i superform just nu, men kan ju bli det.

4. Årets önskerubrik

”Charlotte Kalla vinnare av den totala världscupen”

Varför?

– Det behövs en svensk seger i totalen. Dock kommer det bli svårt för Charlotte då hon avstår Tour de Ski. Men en svensk totalseger är i alla fall min önskerubrik. Och önska fick jag ju göra här.

Mathias Fredriksson:

1. Tre hetaste svenskarna i år:

– Kalla, Calle Halvarsson och Stina Nilsson-

Varför?

– Kalla är alltid het oavsett om hon är i form eller ej. Extra spännande i år med eget upplägg efter en mindre lyckad säsong. Halvarsson har en ny tränare och ett år mognare efter en totalförstörd säsong i ifjol. Stina Nilsson är ung och i fortsatt utveckling. Hoppas hon har tagit ett steg till på distansloppen.

2. Årets genombrott?

– Jens Burman

Varför?

– Ett år till med träning. U23 världsmästare 2016 som nu är redo att kriga i toppen på de stora loppen i vinter.

3. Årets snackis?

– Johaugs tävlingsdebut eller inte...

Varför?

– Kommer hon att få åka något i vinter eller blir det en längre avstängning. 

4. Årets önskerubrik

”Första svenska VC-segern i backhoppning sedan Boklöv”

Varför?

– Det hade varit kul om Sverige kunde få fram bra backhoppare igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet