”Fair play är att ställa upp”

Uppdaterad
Publicerad

Hat och hot blir allt vanligare inom sportens värld och som en motkraft uppmanar SVT Sport just nu till Fair play. Men vad är då Fair play? ”För mig handlar det om att vara en god lagkamrat. Att ställa upp, peppa, hylla och berömma” säger längdexperten Johanna Ojala.

”2016 slog näthatet hårt mot både sportjournalister och aktiva, spelare överfölls på fotbollsplanerdomare övervägde att sluta på grund av hot och en av tidernas värsta dopningsskandaler avslöjades via McLaren-rapporten” skriver SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i en artikel där hon vill slå ett slag för Fair play.

Ett exempel på SVT Sports arbete för Fair play var när hockeykommentatorn Lena Sundqvist tilldelades Sportspegelpriset på Idrottsgalan för sitt mod att stå upp mot näthatet.

”Fair play handlar om att ställa upp”

Men vad är egentligen Fair play? SVT Sports experter Johanna Ojala och Pernilla Wiberg ger sin syn:

– Fair play handlar för mig om att vara en god lagkamrat. Att ställa upp, peppa, hylla och berömma. Men också att dela med sig av kunskap och erfarenheter, säger Ojala.

– Den kulturen tycker jag att vi hade i det lag som jag tränade i Norge, både bland utövare och ledare. Utövarna var duktiga på att ge varandra tips och trix kring träning. Man hjälpte till att lyfta varandra, helt enkelt.

Wiberg uppmanar alla föräldrar till barn som lagidrottar att vara extra schyssta mot alla matchdomare.

– Fair play är väldigt viktigt. Domarna gör verkligen sitt bästa, stötta dem! De gör så gott de kan, det är inte lätt att se allting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.