Finska ilskan: ”Det är osportsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Iivo Niskanen var på väg att ta sig förbi Emil Iversen på upploppet och ta en sensationell finsk guldmedalj i sprintstafetten. Då kolliderade de båda och lät ryske Ustiugov ta hem guldet. Nu går Finlands förbundskapten hårt åt norrmännen.

Det är en lågmäld Iivo Niskanen som träffar SVT Sport. Han är säker på att Emil Iversen försökte stänga honom med flit.

– Jag tycker att det var ett orättvist drag. Han tittade bakåt och såg att jag kom där, ändå så bytte han spår. Han såg att jag var snabbare. Han var trött och ville slåss om guldet. Men det är över nu, vi vann ett brons men det känns som att vi förlorade ett guld på hemmaplan, säger Niskanen.

”Han bestämde sig för att blockera”

Hos Niskanens lagkamrat Sami Jauhojärvi är det liknande tongångar.

– Jag såg att Emil kollade bakåt och såg att Iivo kom med bättre fart, så bestämde han sig för att blockera bort honom. Jag är förstås irriterad. Jag skulle gärna ha tagit emot en guldmedalj på torget i kväll, säger Sami Jauhojärvi till SVT Sport.

Iversen själv menar att han inte uppfattade att han kom i så hög fart.

”Han grät som ett barn”

Tävlingsjuryn granskade kollisionen och kallade de båda åkarna. Enligt Jylhö tog Iversen lång tid på sig att komma ut ur omklädningsrummet.

– Iversen grät som ett barn som blivit av med sin godisklubba, säger förbundskaptenen Reijo Jylhä till finska Yle.

Juryn valde att inte straffa någon av åkarna.

Så sänds skid-VM i Lahtis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.