Hanna Erikson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Formstark Erikson bryter

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Erikson fortsätter att hänga med i täten av Tour de Ski.

Men trots framgången kommer svenskan att hoppa av tävlingen som planerat.

– Jag har en flygbiljett bokad till i morgon, säger hon till SVT Sport.

Kerttu Niskanen vann masstarten över 10 km och är nu med i tätstriden som tvåa. Astrid Jacobsen Uhrenhold leder samtidigt som svenskhoppet Hanna Erikson fortsätter övertyga. Hon hängde på Therese Johaug som var lok de första kilometerna och höll sedan bra och var inte mer än 25 sekunder efter i mål.

– Jag tycker att jag gör ett hyfsat lopp. Det känns jättebra, säger Hanna Erikson till SVT Sport och fortsätter:

– Det var ganska jobbigt det gick ganska fort i början.  Jag hade bestämt innan att jag skulle vara offensiv för att se hur långt det skulle gå.

Trots framgången så kommer hon att kliva av tävlingen.

– Jag hade tänkt sedan tidigare att bara köra fyra distanser, och den planen kvarstår, säger hon.

Och Erikson är inte ensam om att hoppa av. Efter totaltvåan Marit Björgens avhopp, hoppade också ledande Ingvild Flugstad Östberg av Tour de Ski. Troligen kommer också trean Denise Hermann att hoppa av.

Kerttu Niskanen överraskade med att vinna dagens 10 km klassisk masstart efter att även ha vunnit spurtpriset.  Före Jacobsen som gjorde en liten segergest efteråt.

Johaug: ”Ett bra lopp”

Johaug hade tendenser till lucka halvvägs men mattades och hon kopplade inte det grepp om touren som nog många trodde innan dagens etapp.

– Det var ett bra lopp. Jag kanske slösade med för mycket krafter i början av loppet utan att få så mycket för det. Men det är skönt att få gå ut som fyra i jaktstarten, säger Johaug till NRK.

– Jag trodde att hon skulle leka med de andra och dra ifrån men det gjorde hon inte, säger SVT:s expert Johanna Ojala om Johaug som bara tog in två sekunder på täten. Men klättrade placeringsmässigt från elfte till fjärde plats.

Bakom Erikson gjorde Emma Wikén ett bra lopp och Sara Lindborg och Anna Haag hyfsade lopp, ett steg framåt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.