Hanna Öberg en bom från pallen

Uppdaterad
Publicerad

Häng på pallen när sista skottet skulle iväg i jaktstarten. Hanna Öberg väntade. Och bommade. Svenskan blev ändå femma i Ruhpolding. ”Jag kan knappt tro på det”, säger hon till SVT Sport.

Den dubbla juniorvärldsmästaren från ifjol gick ut som sjua i det lätta snöfallet. Den finska fantomen Kaisa Mäkäräinen skulle ingen kunna rå på. Men där bakom blev det dramatiskt.

Hanna Öberg sköt fullt i de båda liggande skyttena och även i första stående. När hon kom in på det allra sista så var avståndet till pallen sex sekunder. 21-åringen hade något stort på gång.

”19 av 20 är riktigt bra”

De fyra första satt utan tvekan. Men sen kom nerverna. Väntan. Skottet. En bom.

– Det var lite 'skit också', jag hade riktigt bra känsla. Jag skulle väl ha tagit om det där sista skottet kanske, så tror jag att jag hade kunnat sätta det. Men 19 av 20 är riktigt bra det också, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Men trots den enda plumpen i protokollet som innebar en straffrunda så blev hon ändå femma. Nytt personbästa för Hanna Öberg som gjorde en finfin insats mot världseliten.

– Det är helt fantastiskt, jag kan knappt tro på det. Det är helt sjukt, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

”Lovar gott inför framtiden”

Hade hon satt det sista så hade det blivit pallplats eftersom trean Marie Dorin Habert missade och Laura Dahlmeier bommade två. Nu var avståndet till pallen sexton sekunder.

– Hon gör ett riktigt, riktigt bra lopp. Hon gör sitt eget lopp och låter sig inte påverkas av de runtomkring. Jättestarkt, jag är jätteimponerad. Det lovar gott inför framtiden, säger SVT Sports expert Magdalena Forsberg.

Kaisa Mäkäräinen vann överlägset, en dryg minut före tjeckiskan Gabriela Koukalova.

Bakom Öberg kom Mona Brorsson 36:a, Anna Magnusson 38:a och Emma Nilsson 51:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.