Grips förklaring till OS-framgången

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska längdlandslaget gjorde succé i OS i Sotji och tog totalt elva medaljer. En av förklaringarna till succén, som laget kan ta med sig in i kommande VM-säsong, stavas bättre dialog.

– Vi vred och vände på väldigt många olika saker, och en sak som jag tror var lite annorlunda var att vi lät åkarna vara med på ett helt annat sätt i dialogen. Vad vi skulle göra och inte göra.

– Jag kanske lyfte in dem lite mer än vad vi gjort tidigare. Vi måste ha stor ödmjukhet och respekt inför den erfarenhet de själva besitter.

Förbundskapten Grip tar Johan Olsson som exempel.

– Idag är han 34 år och har varit med i världseliten i så många år. Det en enorm kompetens han sitter på, så det gäller att alla känner att de tillför något på olika sätt.

”Känns väldigt bra i laget”

Kommande säsong stundar ett VM på hemmaplan i Falun. Grip tror på de svenska åkarna men menar att några kanske inte kommer visa form i början av säsongen.

– Johan (Olsson) tror jag inte vi ska hålla så mycket koll på i början, han kommer kanske inte ens åka de första loppen för säsongen utan hitta ett annat upplägg in mot VM.

– I övrigt känns det väldigt bra i laget, många av åkarna kommer kunna vara högt upp. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.