Grip tror på Val di Fiemme-form för Olsson

Uppdaterad
Publicerad

Med två veckor kvar till VM i Falun börjar de svenska längdstjärnorna äntligen hitta rätt. Det menar i alla fall förbundskapten Rikard Grip. ”VM-formen börjar infinna sig”, säger han till SVT Sport.

Under SM-veckan har flera av de stora svenska åkarna visat framfötterna. Charlotte Kalla, som hade en tuff tävling i Skandinaviska cupen i Falun, tog hem guldet i stafetten i torsdags.

– Hennes aktion i åkningen har varit väldigt bra. Hon var riktigt pigg. Det var mer en Charlotte från OS-året som vi såg i spåren, säger Rikard Grip och fortsätter.

– Hon hade en väldigt tung träningsperiod under nyårstiden, inför Skandinaviska cupen var hon nedtränad.

Tror på ny seger idag

Och nu tror Grip på ny seger för Kalla i dag på 10 km fristil.

– Hon känns väldigt positiv och laddad.

Marcus Hellner, som haft en tung säsong, är också på gång. I onsdags spurtade han hem skiathlonen över 30 km.

– Han har gjort det väldigt bra åktekniskt och har gett goda besked. Det märks att Marcus är mer mottaglig för coachning. Fokuserar mer och mer på detaljer, säger Grip.

Olsson på rätt väg

Johan Olssons form har varit svårtolkad senaste tiden. Men han tog definitivt ett steg åt rätt håll när han tog igen 1.41 på ledaren i stafetten i torsdags, och var den stora anledningen till SM-guldet.

– Det var bra att han fick det lopp han fick. Kan lätt bli så att de stora åkarna på SM inte kör så hårt och får den belastning de borde. Han fick slita hela vägen i stafetten, det blev en bra genomkörare, säger Grip, som tror att Olsson kan nå samma kapacitet som senaste VM, i Val di Fiemme.

– Jag tror han kommer vara i samma fysiska status när vi kommer till Falun, säger han.

Tar ut VM-truppen imorgon

– Det gäller att se till helheten. Vi har ju en bedömning utifrån hur banorna ser ut. De åkare som passar bäst kommer till Falun, säger Grip.

Landslaget åker iväg redan på måndag och tränar på hög höjd inför VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.