Fosshaugs Somalia föll mot Kina

Uppdaterad
Publicerad

Det var två legendarer som coachade mer blygsamma lag i bandy-VM:s B-grupp i Chabarovsk långt borta i Sibirien. Pelle Fosshaugs Somalia föll mot Hasse Johanssons debuterande Kina med 8-1.

– Det var ju väldigt speciellt att ha en sådan nära vän som Hasse på andra sidan men jag tycker att vi gjorde vår bästa match här, säger Fosshaug till SVT.

Över 2 000 såg matchen trots att den avgjordes klockan 09.00 lokal tid.

– Det är ju mer än vad Västerås drar, säger den förre VSK:aren.

Laget drar till sig stor uppmärksamhet i östra Ryssland. Det är det bästa resultat det somaliska laget uppnått i VM, med bara sju måls skillnad, efter debuten förra året.

– Just nu är klockan 22.00 på kvällen och det är mycket uppmärksamhet kring oss. En busskonduktör tror jag har fått med sig ett minne för livet och kommer att berätta om oss för barnbarnen och bilar tutar, säger Fosshaug, vars lag är sprunget ur ett integrationsprojekt från Borlänge där alla medlemmar i laget bor.

– Det är ju så härligt att se deras entusiasm. Visst vill vi lyckas sportsligt med det är inte det som det  går ut på i första hand, slår Fosshaug fast. 49-årge Fosshaug som vunnit allt som går att vinna inom bandyn genomgår en egen inre resa.

– Det som jag tycker är så skönt är att det är så annorlunda mot vad jag själv upplevt. Det finns andra värden än de rent resultatmässiga. De ger mig så mycket energi och är så spontant härliga, funderar Fosshaug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.