Foto: SVT

Fourcade laddar för dubbla VM

Uppdaterad
Publicerad

Martin Fourcade dominerade skidskyttescenen stort förra säsongen – tre VM-guld och totala världscupen. Nu vill han utmana också längdspecialisterna.

Detta mer än bara Gällivaretestet i helgen – fransmannen siktar på dubbla VM i vinter.

Experimentet i Gällivare slutade med en 48:e plats – mer än halvannan minut bakom segrande norrmannen Martin Johnsrud Sundby – men Fourcade är inte alltför nedstämd. Han vet att skidformen finns där, ryktena talar om dåliga skidor, något som dock världsettan inte vill bekräfta.

Världscupen i skidskytte

– Jag vet att jag körde bra i Beitostölen veckan före, säger han till SVT Sport och syftar på segern i testtävlingen i skidskytte vilket definitivt lovar gott inför säsongspremiären i Östersund onsdag över 20 km distans.

Parallell längdsatsning

Längdsatsningen kommer att fortsätta parallellt. Målet är att först köra skidskytte-VM i Nove Mesto i början av februari – sen ladda om för längdmästerskapen i Val di Fiemme i skarven februari-mars.

– Jag ska prata närmare med coacherna framöver. Det blev ju inte det resultatet jag hade tänkt mig, säger Fourcade som dels vill ta plats i längdstafetten, dels köra individuellt, förstås i fristil.

Beredd stå över skidskyttelopp

– Om dom vill se mer av mig så är jag beredd att stå över nåt skidskyttelopp för att köra fler längdtävlingar. Jag har sen tidigare bestämt mig för att satsa mindre på vinterns världscup. Den har jag redan vunnit. Det är VM som gäller...

Fast gärna förstås en bra start i Östersund den här veckan, orten där han ifjol inledde sin fantastiska vinter med segrar i både distans och jaktstart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i skidskytte

Mer i ämnet