Usain Bolt och Martin Fourcade Foto: Bildbyrån

”Fourcade skidskyttets Usain Bolt”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s skidskytteexpert Björn Ferry såg Frankrike som favoriter inför tävlingen i Gelsenkirchen. Martin Fourcade och Marie Dorin-Habert såg till att det blev så när man slog både tjeckien och hemmafavorieterna tyskland.

Tävlingen World team challange avgjordes i Schalke 04:s fotbollsarena, en mellandagstradition som i år lockat åkare som Martin Fourcade, Simon Schempp, Jakov Fak, Valj Semerenko och Gabriella Soukalova. Fourcade som är en av de bästa åkarna är också en av de bästa skyttarna. Efter full pott i sista varvet gjorde han segertecknet redan vid vallen.

Världens bästa skidskytte tog alltså för första gången segern i World team challenge.

– Han sticker ut, han är Usain Bolt just nu. Han sätter press på sin konkurrent och skjuter jättesnabbt, säger SVT:s expert Björn Ferry.

27-åringe Fourcade har 47 världscupsegerar, två OS-guld och flera VM-segrar. Men för första gången vinner han i Gelsenkirchen tillsammans med sin partner Marie Dorin-Habert, som Ferry inte var förvånad av.

– Hon är ju bra. Det har hon varit hela tiden, säger SVT:s expert.

Erfarenhet viktig i täten

Det såg ut att kunna bli tysk seger på hemmaplan när laget Hinz/Schempp såg starka ut genom hela tävlingen men efter bomar i sista varvet och ett snabbare Frankrike lyckades både Tjeckien och Frankrike gå om hemmafavoriterna som ändå lyckades ta pallplats. Tjeckiska favoriten Gabriella Soukalova gjorde bra lopp tillsammans med landsmannen Moravec som säkrade en andraplats för duon med knappa 13 sekunder efter Fourcade.

– Sukolova närmar sig den form hon hade OS-säsongen 2014, säger Björn Ferry och fortsätter:

– Flera av de i täten har varit med i många år och börjar stabilisera sig på hög nivå. Erfarenheten måste man ha.

Regerande mästarna Ukrina hamnade på femte plats strax efter Ryssland.

Gick som väntat för Sverige

Sverige var med och utmanade i inledningsdelen av tävlingen, med de två svenska snabbskyttarna med skyttet som sitt adelsmärke, Tobias Arwidson och Emma Nilsson. Tävlingen som avgjordes som mixedstafett med tvåmannalag, först en masstart, där Sverige plockade en niondeplats och sedan en jaktstart, där det gick betydligt sämre för svenskarna.

– Värsta tänkbara start för Sverige i jaktstarten, säger SVT-experten Björn Ferry efter att Nilsson bomade två skott.

Det gjorde att Sverige i stort sett försvann ur den andra delen i tävlingen och hamnade som väntat sist.

– Skyttemässigt är Svergie helt med i det här men då räcker det inte till i åkningen, säger SVT:s expert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.