Foto: TT Nyhetsbyrån

Gais friade tränare driver ärendet vidare

Uppdaterad
Publicerad

Efter Riksidrottsnämndens friande dom kommer Gais förre bandytränare Jonas Holgersson att driva ärendet vidare. Bandyförbundet ser dock inget fel i sin hårda dom på 8,5 månader.

Efter att i våras ha blivit avstängd i åtta månader för att ha grälat med en dopningskontrollant inför ett test efter en match friades Gais bandy- tränare Jonas Holgersson helt av Riksidrottsnämnden (Rin) för två veckor sedan.

– Jag kommer att driva det här ärendet vidare om inte för egen skull så för att det måste råda rättssäkerhet inom bandyn, säger Holgersson till SVT Sport.  Hur det ska gå tilll rent praktiskt och vilka vägar som är framkomliga funderar Holgersson över just nu.

Han tappade sitt tränarjobb och är nu betongarbetare i Göteborg.

– Jag har levt som i en chock sedan dess även om jag är lättad nu, säger Holgersson, som tappat kontakten med bandyn. 

– Säsongen är ju igång och jag tänker inte så mycket på det. Jag har blivit bortskuffad från sporten, funderar Holgersson.

Bandyförbundet förvånas av den friande domen

Efter att Riksidrottsnämnden rivit upp bandyförbundets dom bemöter disciplinnämndens ordförande Mats Westling utslaget.

– Vi är mycket förvånande och att det kom en anmälan från Dopnings- kommissionen indikerar ju på allvaret, säger Westling till SVT Sport och säger att tidslängden ska ses i ljuset av att säsongen var slut. Om den inträffat under säsong kanske det handlat om tre månader.

Det talas om ”justitiemord” i bandykretsar men det avfärdar Westling.

– Det var ju en grupp på fem personer som gemensamt tog beslutet och vi hade tillräckligt på fötterna. Det var en väldigt allvarlig förseelse. Att vi skulle döma honom för någonting som han inte var skyldig till är orimligt. Det var inget justitiemord, säger Westling.

Holgersson hördes av Rin på plats i Göteborg men disciplinnämnden dömde enbart på skriftliga inlagor, något som upprör Holgersson.

– Jag visste inte ens att det fanns en anmälan inlämnad.

Ögonvittne förvånades över den hårda domen

Gais lagledare Jens Westlund fanns med i omklädningsrummet.

– Visst det var en upprörd stämning direkt efter att vi förlorat en match och dopningkontrollanten, som kunde visat en större känsla för situationen och inte klampa in direkt efter match, var skärrad men provtagningen kunde genomföras 20 minuter senare. Den långa domen känns helt fel, säger Westlund som jämför med att en förstagångsdopning ger ett års avstängning.

– Nu var det ju inte ens dopning och det gav 8,5 månader, funderar Westlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.