Grip: ”Hade ambitionen att ta fler medaljer”

Uppdaterad
Publicerad

På sex bra medaljchanser har Sverige bara tagit en medalj. Det är sämsta VM-starten på 18 år. ”Vi hade ambitionen att ta fler medaljer så här långt”, säger förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport.

Charlotte Kalla är hittills den enda svenska medaljören i VM i Lahtis, efter bronset i skiathlon. Men annars hade varit tungt för Sverige. Stina Nilsson föll i den individuella sprinten, och i söndagens sprintstafetter hamnade båda de svenska lagen utanför pallen.

Faktum är att VM-starten för Sverige är den sämsta sedan 1999 i Ramsau, då man blev helt utan medalj. Förbundskaptenen Rikard Grip håller med om att man missat flera bra chanser.

– Vi åkte hit med ambitionen att vi skulle ta fler medaljer så här långt. Men vi vet om att det är så oerhört små marginaler och det gäller att allt klaffar för att man ska lyckas. Tyvärr har det inte gjort det för oss, utan det gäller att fortsätta jobba hårt och blicka fram emot tisdagen.

”Sämsta upploppet jag någonsin sett”

Att Sverige inte tar någon sprintmedalj alls har inte hänt sedan senast VM avgjordes i Lahtis, 2001. Stina Nilsson har hamnat utanför pallen i både sprinten och sprintstafetten i årets VM, och formen verkar inte vara på topp.

– Det är det sämsta upploppet jag någonsin sett henne göra, säger SVT:s Mathias Fredriksson om spurten där svenskan missade bronset i sprintstafetten.

”Ska sälja oss dyrt”

Men trots den tunga starten av VM är förbundskapten Grip positiv inför den sista veckan i Lahtis.

– Jag känner verkligen att vi har fortsatt väldigt mycket goda möjligheter till medaljer och vi ska sälja oss dyrt.

– Jag tror att vi är ett jävligt bra team. För oss ska det inte spela någon roll om det regnar om fem minuter eller om det snöar om tio minuter utan vi ska kunna vara på banan och ha de bästa förutsättningarna för våra aktiva, säger vallachefen Urban Nilsson till SVT Sport.

Här följer du liveflödet med alla snackisar

Så sänder SVT Sport från skid-VM

Svenska VM-medaljer sedan 1999

2017: Ett brons hittills.

2015: Två guld, fyra silver och tre brons.

2013: Ett guld och sex silver.

2011: Två guld, två silver och ett brons.

2009: Två silver och ett brons.

2007: Ett silver och ett brons.

2005: Ett guld, ett silver och ett brons.

2003: Två guld, ett silver och tre brons.

2001: Två guld och två silver.

1999: Inga medaljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.