Foto: Bildbyrån

Hansdotter jagar spöket Shiffrin

Uppdaterad
Publicerad

De slalomtävlingar Mikaela Shiffrin körde förra säsongen var hon överlägsen. Men Frida Hansdotter tittar inte på amerikanskan för att förbättra sin teknik. ”Jag känner att jag måste kolla på killarna, för det är Shiffrin jag ska slå. Jag kan inte härma henne” säger hon till SVT Sport.

Hon har kallats ”den eviga tvåan”, en alpin motsvarighet till cykelsportens ”silver-Emma”. Nu är slalomcupens vinnare Frida Hansdotter ändå etta, fast möjligen inte slalomens drottning, eftersom det finns en åkare vid namn Mikaela Shiffrin.

– Vi såg redan förra säsongen när hon kom tillbaka att hon är oerhört snabb. Vi andra måste upp på samma nivå, och då måste jag ta ytterligare kliv, säger Frida Hansdotter.

Mikaela Shiffrin brukar vara rena spöket för Hansdotter. Grundregel: Amerikanskan vinner i både OS och VM, Hansdotter är strax bakom, som i VM 2015 där svenskan tog silver.

”Stenmark-klass”

Shiffrin vältrar sig i världscupvinster, har tre segrar i slalomcupen mot Hansdotters enda. Förra säsongen var Shiffrin bitvis skadad, men vann samtliga slalomtävlingar hon ställde upp i – en gång med över tre sekunder.

Det kallas ”Stenmark-klass”, och Hansdotter måste ta striden.

– Jag känner att jag måste kolla på killarna, för det är Shiffrin jag ska slå. Jag kan inte härma henne. Jag får kolla på Hirscher och Kristoffersen och ta något från deras åkning.

Vad tänker du på då?

– De gör så rena ingångar och åker rent, alltså inget snösprut, och det känner jag att jag kan förbättra.

VM-säsong på gång

SVT Sport mötte Hansdotter på träningsläger i Idre i norra Dalarna – ännu ett avstamp för den snart 31-åriga västmanländskan.

En VM-säsong står för dörren, och en bra start i världscupen sitter aldrig i vägen i kampen mot Shiffrin.

– Hon inspirerar otroligt mycket. Bara att hon visar att hon kan slå de som är näst bäst i världen med två sekunder, säger Frida Hansdotter inför slalomstarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.