Foto: Lotta Fahlberg

Hansdotter studerar de bästa

Uppdaterad
Publicerad

I vinter ska Frida Hansdotter försöka knäcka Mikaela Shiffrin – genom att studera, analysera och inspireras av de bästa slalomherrarna.

Trots att amerikanskan Mikaela Shiffrin hade en knackigare säsongsinledning än väntat ifjol, så slutade förra säsongen med ett VM-guld i slalom, fem slalomsegrar av nio möjliga i världscupen och seger i slalomcupen. Frida Hansdotter hade en riktigt fin säsong strax bakom Shiffrin och fick kliva upp på pallen fem gånger. Segern kom i österrikiska Flachau.

När vi träffar Frida Hansdotter på landslagslägret i Kåbdalis tar hon och landslagstränaren Matias Eriksson fram datorn och studerar den som hittills åkt allra bäst i slalom: österrikaren Marcel Hirscher.

– Jag måste ju bli bättre än Mikaela Shiffrin, för jag vill ju slå henne och då måste jag titta på dem som är snäppet bättre och då är det ju killarna, säger hon.

– Jag tittar framför allt på Felix Neureuther och Marcel Hirscher. Henrik Kristoffersen är också duktig, men han slog ju igenom nyss. Därför tittar jag hellre på Felix och Marcel. Vi är mer jämngamla och har följts åt mer under våra karriärer, berättar Frida. 

Hirschers vinklar inspirerar

Frida Hansdotter är inte den som normalt sitter och analyserar andra åkares teknik in i minsta detalj. Hon arbetar hellre med att tillsammans med tränarna analysera sin egen åkning. Men vad är det då hon kollar på när hon studerar en åkare som Hirscher?

– Det är hur mycket han utmanar, hur nära snön han är, vilken carvingsväng han får. Eftersom han använder så mycket vinklar får han en sån kort sväng. Och får med sig jättemycket fart.

När vi pratar om Hansdotters främsta styrkor som slalomåkare så går Matias Eriksson direkt in på hur tuff hon är mentalt och han svarar bestämt när jag frågar om vilka förhoppningar vi ska ha på Hansdotter i vinter.

– De ska vara höga. Hon var tvåa i slalomcupen ifjol och tvåa på VM. Och det finns detaljer som kan bli bättre, säger Matias Eriksson.

Flackåkningen går att förbättra

– Jag är nog aldrig nöjd, skrattar han. Det finns hur mycket som helst att jobba på. Samtidigt är det mycket som är väldigt bra, så man går ju inte bara in och brötar till det och ändrar en massa saker. Men framför allt handlar det om linjeval, hur hon går in mot käppen. Frida går ganska tufft, ibland för tufft och då bromsar det upp. Flackåkningen är en annan sak, det går att få upp farten.

Det är ofta i slutet av åken som Mikaela Shiffrin plockar tid på konkurrenterna. 

– Det jag är imponerad över när det gäller Mikaelas åkning på de nedre delarna av banan är att hon åker så ekonomiskt. Hon har sånt härligt flyt in mot mål och hon vågar fortsätta med sin egen åkning. Jag tycker ju att jag också gör det, men som hon åker på de nedre delarna, så ser man: ja det går att åka bättre, säger Hansdotter. 

Mikaela Shiffrin har en otroligt fin teknik, men ändå inte alltid den bästa menar Matias Eriksson, vilket ju kan låta konstigt eftersom hon vinner oftare. 

Leende på läpparna

– Hon har egentligen inte den snabbaste svängen av tjejerna, Frida kan ha mycket snabbare svängar än vad Shiffrin har, men hon är så konstant. Hon kanske har lite mer energi och är inte lika trött på slutet för att hon har åker så energisnålt. Hon fortsätter i samma tempo, medan de andra kanske blir trötta på grund av att de får ta i lite mer, analyserar han.

Slalompremiären i Levi, Finland den 14 november, har ju som bekant ställts in på grund av snöbrist. För damerna blir nu första tävlingen i Aspen, USA den 29 november. 

– Ja, du ser jag får ju ett leende på läpparna direkt! säger Hansdotter och drar iväg att skratt när vi pratar om säsongen som snart går igång.

– Jag älskar ju det här att få stå på start och tävla, det ska bli superkul. Det blir lite annorlunda i år eftersom det inte är något mästerskap, men jag ser fram emot att få lägga fokus på cupen. Vi har haft en fantastisk försäsong nere i Europa, så jag tror att vi allihopa känner oss väldigt taggade och redo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.