Foto: NRK

Här tränar konkurrenten med norska landslaget

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige bryter sig stjärnan Charlotte Kalla ur landslaget. I Norge hämtar de tvärtom in fler åkare. Amerikanskan Jessica Diggins tränar med de norska damerna i sommar.

Diggins tog sin första individuella världscupseger i januari i år när hon vann fem kilometer fristil, framför alla de norska stjärnorna. Hon var den enda som slog dem i ett distanslopp under säsongen. Nu hjälper norskorna en av sina största konkurrenter.

– Vi måste ta lite ansvar för att göra skidsporten mer internationell, och så får vi acceptera om hon slår oss i vinter, säger Roar Hjelmeset som är landslagschef för damerna till NRK.

Diggins tog själv kontakt med norska landslagsledningen och frågade om hon fick vara med. 

– Det är viktigt för bredden i internationell längdskidsport. Vi är beroende av att amerikanerna, tyskarna, italienare och så vidare så fort. Om bara norrmän, svenskar och finländare bryr sig om längdskidor är det farligt för sporten, säger Therese Johaug.

Det som gäller under lägret i södra Norge är bland annat rullskidor och löpning.

– Man blir inte snabb av att träna lätt. Jag förväntande mig inte att det skulle vara lätt, säger Diggins.

Marit Björgen är inte med på lägret på grund av höftproblem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.