Hård: ”Hade lagt min röst på Kalla ensam”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla var stor förhandsfavorit till bragdguldet 2014. Nu får skidstjärnan dela utmärkelsen med sina lagkamrater i stafettlaget som vann OS-guld i Sotji. Men SVT Sports kommentator Jacob Hård menar att Kalla ensam borde fått bragdguldet. – Det är hennes insats som sticker ut, säger han.

Den svenska längdstjärnan hade lagt upp tisdagens träning med utdelningen av bragdguldet i beräkningen.

– Klockan ett ska jag sitta med fjärilar i magen, sa Charlotte Kalla tidigare.

Bragdguldet

”Sättet vi gjorde det på är en riktig bragd”

Och precis som många andra satt 27-åringen på helspänn när bragdjuryn läste upp sin motivering. Ganska snart stod det klart att Kalla var vinnare – tillsammans med guldlaget från Sotji.

– Jag är otroligt stolt över de individuella medaljerna. Och när jag hade mina två silver och vi gick in i stafetten visste jag att vi var i otroligt bra form. Ett helt team ligger bakom. Alla trodde att guldet skulle gå till Norge – så sättet vi gjorde det på är en riktig bragd, säger Kalla sedan det stod klart att hon delar bragdguldet tillsammans med Ida Ingemarsdotter, Anna Haag och Emma Wikén.

SVT Sports kommentator Jacob Hård menar att stafettlaget är välförtjänt av utmärkelsen – men han hade hellre sett att Kalla ensam fick ta emot bragdguldet.

”Den upphämtningen – det är det som är bragden”

– Även om de andragjorde det bra så är det hennes insats som sticker ut, säger Hård.

– Hon hade ett utgångsläge på sista sträckan, 25 sekunder efter Finland och 20 efter Tyskland, som på fem kilomter är omöjligt – men inte för Charlotte Kalla. Den upphämtningen, och att kunna vinna spurten, det är det som är bragden i det där guldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet