Foto: Bildbyrån

Hård: ”Kalla skulle behöva tio minuters handikapp för att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

I april ska Charlotte Kalla köra femmilen i Dundret Runt. På startlinjen bredvid henne står bland andra Marcus Hellner, Johan Olsson och Daniel Richardsson. Att Kalla skulle vinna över någon elitherråkare är inte särskilt troligt, men hur många minuter skulle hon behöva i handikapp för att vinna? Är det ens möjligt att göra en sådan uträkning? SVT Sports Jacob Hård svarar.

Hur mycket i tid skulle Kalla behöva i handikapp på segraren i Dundret runt för att ”vinna”?

– Eftersom det är gemensam start är det helt avgörande vilket före det blir. Vasaloppet är ett bra exempel: 2007 var damsegraren Elin Ek mindre än 5 minuter efter bäste herre i mål. I år var Justyna Kowalczyk 40 minuter efter – men hennes totalplacering (71) var den bästa någon dam har haft i Vasaloppet! Om det är normalföre tor jag Kalla skulle behöva ca 10 minuters handikapp för att vinna – plus lite draghjälp (som ju herrarna har av varandra).

Hur länge tror du att hon hänger med herrarna?

– Om det inte till exempel toksnöar så blir det extremt tungt att ligga först och ingen kommer att dra hårt, så jag tror inte hon väljer att ta rygg på herrtäten utan snabbt försöker hitta sitt tempo. 

Är det över huvud taget en idé för henne att hänga på herrarna? Eller kan det hjälpa henne?

– Hon kommer självklart att ha draghjälp av herråkare – men knappast de allra bästa.

Finns det någon form av lopp eller tävling som Kalla skulle kunna slå herrarna i? (Tex 50 meter) 

– Nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.