Foto: Mattias Hargin

Hargin laddar med värsta konkurrenten

Uppdaterad
Publicerad

Med 69 dagar kvar till slalompremiären är Mattias Hargin på träningsläger på Nya Zeeland – med värsta konkurrenten. ”Jag ringde och frågade och det var hur lugnt som helst”, säger han till SVT Sport.

Sommaren har knappt lämnat Sverige och skidorna ligger fortfarande långt in i svenskarnas källarförråd. Men för slalomåkaren Mattias Hargin är jakten på snön i allra största fokus just nu.

– De senaste åren har vi kört mycket på glaciär i Europa, men den höga höjden sliter mycket på kroppen och därför valde jag att dra till andra sidan jordklotet för att få åka på mer vinterlik snö.

Ringde värsta konkurrenten

Mattias hängde på flickvännen och friåkaren Matilda Rapaport under en skidfilmsinspelning på Nya Zeeland och fick samtidigt nys om att Österrikes slalomlandslag var där på träningsläger.

– Marko Pfeifer som är slalomchef i Österrike var herrchef i svenska laget under många år, så det var honom jag pratade med. Jag frågade om det var okej om jag hängde på en dag men jag tror han förstod att det handlade om fler pass än så, säger Mattias och skrattar.

Zlatan skulle aldrig få för sig att åka på träningsläger med Real Madrid inför säsongen. Hur kommer det sig att det är okej i den alpina världen?

– Under den alpina världscupen kommer man varandra väldigt nära och det har traditionellt sett alltid varit väldigt bra stämning mellan länderna. Sedan är det kul att träna med andra lag och få input från annat håll. Österrikes lag är dessutom väldigt ungt, så de tycker att det är kanon att filma mina åk och lära från mig också. Förhoppningsvis lär de sig något, säger han och skrattar igen.

Men vänta nu, det är alltså DU som hjälper Österrike?

– Haha! Nä, det handlar om att ge och ta och just nu handlar det mesta bara om att komma i gång och åka skidor.

Det ska också nämnas att den största stjärnan Marcel Hirscher och veteranen Benjamin Raich inte är med på det österrikiska träningslägret på Nya Zeeland.

– Hirscher kör helt på egen hand och ”Benni” tycker inte att han behöver åka så långt för att träna nu när han är så gammal, fortsätter han.

Från Nya Zeeland till Sydamerika

Efter lägret tillsammans med Österrikes landslag bär det av för ett gemensamt träningsläger i Argentina och hamnstaden Ushuaia – allt för att komma åt den perfekta snön.

– Nionde september drar jag och möter upp resten av det svenska gänget i Argentina. Det är första gången jag är där och Ushuaia är riktigt populärt för tekniklagen att köra i, så det ska bli riktigt kul!

Hur känns kroppen då?

– Oftast när man hoppar på skidor brukar man få riktigt ont eftersom man inte är van vid krafterna, men i år har jag kört hela sommaren tillsammans med några svenska NHL-spelare och då har träningen varit bättre anpassad än tidigare år. Kroppen känns perfekt!

30 plus och kroppen har aldrig känts så bra, det låter ju riktigt lovande?

– Nä men vänta nu, 30 plus? Jag fyller ju inte förrän i oktober!, säger han och drar av sitt bubblande skratt ännu en gång.

– Men det är ingen kris. Det är många slalomåkare som är betydligt äldre än jag, så det är kul att känna att man har många år framför sig, fortsätter Mattias.

Och vad är målet med säsongen?

– Det största målet är att vinna slalomcupen och det är först i år jag känner mig riktigt redo att konkurrera om den.

Slalomcups-premiären drar igång 15 november i finska Levi.

Mattias Hargin

Klubb: Huddinge SK

Född: 7 oktober 1985

Längd: 179 cm

Världscupsdebut: 22 december 2004

Världscupen: En vinst och fyra pallplatser

VM-medaljer: Ett silver och ett brons i lag och ett JVM-silver individuellt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.