Hector ångrar VM-uppladdningen

Uppdaterad
Publicerad

I vintras vann hon sin första seger i världscupen och kom fyra i storslalomcupen – men Sara Hector klarade inte att behålla formen i VM.

Nu grundtränar 22-åringen för att lyckas hålla toppnivån en hel säsong.

– Det är sjukt roligt när man kan göra ett styrkepass och komma nästa dag och känna ”shit, det gav skillnad på en dag”, säger Hector till SVT Sport.

En alpin skidåkare utsätts för brutala krafter som musklerna måste tåla, utan att tappa i smidighet och uthållighet. Sara Hector lägger stor vikt vid fysträningen under sommaren. Det gäller att hålla, hela åk, tävlingar, säsonger.

”Började tänka lite för mycket”

Sara Hector tog förra säsongen sin första seger i världscupen, men i VM blev hon tia i sin specialgren storslalom. Hon ångrar att hon tränade för mycket slalom före VM, och en del annat.

– Jag hann få upp mina mål väldigt högt, och sedan började jag tänka lite för mycket, så det finns mentalt en del kring inställning och målsättning och hur jag borde ha tänkt kring det.

SVT följde en sprudlande, spännande 22-åring under träningslägret på Fuerteventura nyligen.

Älskar träningen

Sara Hector verkar öppen, glad, nyfiken och inte minst omedelbar. Hon kan avslöja hemligheter för att plötsligt utbrista ”hoppsan, det där borde jag kanske inte säga till er journalister”, oftast följt av ett urskuldande leende.

45 minuter morgonjogg, följt av en halvtimme simning. Och på eftermiddagen tuff styrketräning. Sara Hector säger att hon älskar träningen.

– Det är lätt att träna för mycket, det gäller att ha disciplin.

Du menar i att vila?

– Ja, det är en utmaning faktiskt.

På snö i augusti

Nu är träningslägret över, följt av ett annat. Tjejen från Sandviken ska bo och träna i Stockholm i sommar, men går på snö redan i augusti, osagt var. Fjärdeplatsen i storslalomcupen är ett kvitto på att vägen leder framåt, men hon behöver utveckla sin explosivitet.

– Jag har nästan inte haft en enda dålig dag på träning på hela året, och att kunna ta med sig det från en säsong är verkligen jättekul. Att jobba vidare på det är verkligen en nyckel för att utvecklas mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.