Hellner sexa – Ustiugov ledde från start till mål

Uppdaterad
Publicerad

Sergej Ustiugov ledde från start till mål och tog fjärde raka segern. Antagonisten Marcus Hellner hade det tuffare, men plockade hem en sjätteplats. ”Jag trodde inte att jag skulle vinna förrän efter sista backen, säger den ryske dominanten.

Under skiathlonen var Marcus Hellner inblandad i ett stavbråk med segraren Sergej Ustiugov. Ryssen svarade med att han fick flera smällar själv av svensken. I jaktstarten startade ledande 24-åringen drygt 30 sekunder framför jagande Martin Johnsrud Sundby och Hellner gick ut 1,42 bakom Ustiugov.

Snön började falla lite lätt i Oberstdorf under herrarnas jaktstart på 15 kilometer och en tredjedel av loppet var norrmannen drygt 24 sekunder bakom. Hellner hade tappat lite på de båda. Sundby kapade avståndet till 18 sekunder efter 6,9 kilometer, men sen svarade Ustiugov.

Tour de Ski

”Väntade på Sundby”

Den store ryssen höll ifrån i ensam majestät i banan som inte direkt var lika full med folk som tävlingen innan. Avståndet var 34,9 sekunder med dryga kilometern kvar, längre än från start.

– Det var ett väldigt, väldigt tufft lopp. Jag trodde inte att jag skulle vinna förrän vid sista backen. Jag väntade på Martin (Johnsrud Sundby), men när jag hörde att han var bakom så körde jag på, säger Sergej Ustiugov

En sliten Sundby orkade aldrig ta ikapp ryssens försprång. Segern var 24-åringens fjärde raka i touren.

Sundby: ”Han är otroligt kall i huvudet”

– Han är otroligt kall i huvudet. Han vinner duellen igen och seglar upp som en storfavorit, säger Sundby.

– Jag är mycket imponerad. Att vinna fyra etapper har ingen gjort tidigare. Han är solklart världens bästa skidåkare just nu. Sista varvet drog han ifrån rejält, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Svensken Anton Lindblad föll, skadade sig lindrigt och tvingades att bryta.

Fakta: Ställningen i Tour de Ski

Herrarnas Tour de Ski efter fyra etapper:

1) Sergej Ustiugov, Ryssland

2) Martin Johnsrud Sundby, Norge, + 42,2 sekunder

3) Alex Harvey, Kanada, +1.18,8

4) Dario Cologna, Schweiz, +1.24,6

5) Matti Heikkinen, Finland, +2.00,0

6) Marcus Hellner, Sverige, +2.02,6

Fakta: Så fortsätter Tour de Ski

Herrarnas återstående program:

Torsdag 5 januari: vilodag.

Fredag 6 januari (Toblach, Italien): 10.45 10 km (f), ind start.

Lördag 7 januari (Val di Fiemme, Italien): 15.30 15 km (k) masstart.

Söndag 8 januari (Val di Fiemme): 15.30 jaktstart 9 km (f).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet