Marcus Hellner har nu 13 SM-guld. Foto: Bildbyrån

Hellner ryckte hem SM-skiathlonen

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner tog som väntat hem SM-guldet i skiathlonen över tre mil. Gällivareåkaren drog med några hundra meter kvar och vann ohotat. ”Jag ville vänta till slutet”, säger Hellner efter 13:e guldet.

De flesta väntade sig ett ryck av Hellner, men han avvaktade länge och låg med i tätklungan utan att dra och trissa upp farten. När så Martin Johansson tryckte på i näst sista backen följde Hellner med utan problem och la sig sedan främst.

Uppför den sista backen fick han sedan en lucka och kunde tämligen ohotad vinna.

– Jag kände tidigt att jag ville vänta till slutet, och det kändes som en svår bana där det är svårt att gå ifrån. Sen vet jag inte om jag hade kroppen för att göra det i dag heller, säger Hellner till SVT Sport.

Ville prova på spurt

SM-guldet är hans 13:e totalt och säkerligen fint för självförtroendet med VM i Lahtis två veckor bort.

– Jag ville känna lite på det här för att se hur kroppen reagerade på en spurt. Det är ju inte samma motstånd här som på ett VM men för mig kändes det helt okej, säger Hellner.

Silvret tog Jens Burman medan Anders Svanebo kom trea.

Södergren drog hem jubel

Anders Södergen gjorde sin kanske sista tävling i karriären. Södergren har gjort sig känd som en som gärna sätter fart på loppen, men i dag tog han det lugnt och taktiskt inledningsvis och följde med i klungan.

Med fem, sex kilometer kvar kunde han ändå inte hålla sig och gav många en välbekant syn när han la sig främst och körde på sitt karakteristiska sätt. I sista varvningen på stadion låg Södergren först och fick ta emot publikens jubel. Han slutade åtta till slut.

Södergren har tidigare öppnat upp för att köra femmilen på SM senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.