Hellner under skiathlonen. Foto: Bildbyrån

Hellner sekunder från bronset

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner slet hårt för en medalj i herrarnas skiathlon. Men svensken fick se sig slagen i spurten om bronset och slutade sjua. ”Det var slitigt hela vägen”, säger Hellner till SVT Sport.

Det var ett lopp som verkligen gick upp och ner för Marcus Hellner.

När Martin Johnsrud Sundby några kilometer före bytet från klassiskt till fristil ökade farten tappade Hellner placeringar och tid. Vid växlingen strulade det sedan för svensken som ett tag var 20 sekunder bakom tätgruppen.

– Jag var lite stressad vid bytet. Jag hade inte fått fast skidan, säger Hellner till SVT Sport.

Efter lite lugnare körning längst fram fick Hellner kontakt igen kort därefter, men sedan visade säsongens två giganter var skåpet ska stå.

Sergej Ustiugov och Martin Johnsrud Sundby ökade farten markant och drog ifrån resten av fältet. Calle Halfvarsson tappade mycket och snabbt medan Hellner fick slita hårt för att kriga sig kvar i loppet.

Lyckades inte utmana i spurten

Avståndet till gruppen bakom Ustiugov och Sundby gick upp och ned hela tiden, men med några kilometer kvar var svensken ändå med i kampen om bronset. Men när det sedan drog ihop sig för spurt hade svensken inte positionen för att riktigt utmana, utan slutade sjua till sist.

– Jag hade inte riktigt dagen. Det var slitigt hela vägen. Några perioder kändes det bra, men på slutet kände jag att jag inte hade explosiviteten riktigt plus att jag inte fick till placeringarna.

Hur värderar du din form?

– Sådär. Jag hade hoppats på att jag skulle hänga med lättare. Jag ska inte behöva slita så här tidigt. Hela loppet var ett stort kämpalopp.

Blomquist inte nöjd med övriga svenskar

Sergej Ustiugov vann guldet före Martin Johnsrud Sundby, som olyckligt bröt staven strax före mål. Finn Hågen Krogh knep tredjeplatsen.

Övriga svenskar slutade 20 (Calle Halfvarsson), 22 (Jens Burman) och 23 (Daniel Rickardsson), något SVT Sports expert Anders Blomquist inte är imponerad av.

– Det är riktigt svagt att hamna runt topp 20. Det är inte världscupplats i ett världscuplopp,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.