Foto: Ulf Nilsson SVT.

Hellners SM-spurt guld värd

Uppdaterad
Publicerad

En rafflande spurt avgjorde herrarnas skiathlon och Marcus Hellner tog sitt fjärde raka SM-guld på sträckan, och segermarginalen var bara 0,3 sekunder.

Favoriterna kämpade om SM-medaljerna i i skiathlon 2x15 km i Falun. En hård spurtstrid avgjorde när Marcus Hellner tog guld, tre tiondelar före Daniel Richardsson.

–Det kändes tungt och Daniel var stark i spurten. Det blev en tung spurt där jag ville vara först in i kurvan, och det gick vägen, säger Hellner till SVT Sport.

SM-veckan vinter 2013

Han var inte helt nöjd med de nylagda banorna i Lugnet.

–Det bildas iskurvor i utförslöporna. Det kan bli farligt och det måste man göra något åt, säger Hellner. Han avstår sprint men är med i matchen på söndag igen.

Södergren tog brons

Efter ett varvs grillning i kärva spår drogs det 62 man starka fältet ut. Vid bytet till fri stil hade fyra man, Hellner, Södergren, Richardsson och Jens Eriksson, en stor ledning.

Eriksson släppte med 12 km kvar. Richardsson försökte rycka men Hellner orkade hänga på.Södergren slet hårt men fick ge sig och tog brons, 43 sekunder efter täten.

Tionde man  i mål var över fyra minuter efter Hellner.

Johan Olsson var sjuk och Calle Halfvarsson lämnade sent återbud. Olsson kan missa hela SM-veckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan vinter 2013

Mer i ämnet