Jens Burman stod för ett jättelopp i herrarnas 30 km. Foto: Bildbyrån

Burmans genombrott – sexa i Davos

Uppdaterad
Publicerad

22-årige Jens Burman imponerade stort under tremilen i Davos och slutade sexa. ”Det är det bästa loppet jag gjort”, säger succésvensken till SVT Sport.

Burman, född 1994 i den lilla byn Rätan i södra Jämtland, har sedan tidigare ett guld i U23-VM på meritlistan, men lördagens sjätteplats var hans definitiva genombrott på seniornivå.

– Det visar att man tar steg framåt, att man utvecklas, det är det man vill, säger Burman.

Efter att ha hållit ett högt, jämnt tempo under större delen av loppet plockade Jens Burman fram de sista krafterna och ökade på upploppet.

– Det handlar om att hitta en bra öppningsfart, inte gå för fort i början. Mot slutet handlar det om att ge det där sista och jag kände att jag orkade öka, säger genombrottsmannen.

”En tuffing, en slitvarg”

SVT:s kommentator Jacob Hård och experten Anders Blomquist var lyriska över 22-åringens insats.

– Det är en tuffing, en slitvarg, lite grann av en skidåkare av den gamla skolan på något vis, lyder Hårds beskrivning av Burman, som aldrig tidigare hade tävlat i Davos.

– Att prestera på det här sättet i fristil på hög höjd är otroligt imponerande, menar expert Blomquist.

Norrmannen Martin Johnsrud Sundby vann tävlingen över 30 kilometer fritt, 53,5 sekunder före Burman.

Marcus Hellner slutade på 13:e plats och var besviken efteråt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.