Stabilt skytte gav Sjipulin segern

Ingen i toppen sköt fullt, inte ens världscupledande Martin Fourcade. Men Anton Sjipulin klarade sig undan med en bom i distansloppet i Antholz och vann, 41 sekunder före fransmannen.

Det var inte alls lika blåsigt i Antholz i dag, som när damerna körde i går. Ändå var det ingen av toppåkarna som lyckades skjuta fullt i herrarnas distanslopp.

Däremot såg det länge bra ut för Sergej Semenov. Ukrainaren började tävlingen med tre nollor och ledde efter tredje skyttet med 15 sekunder. I sista stående såg det bra ut, fyra träff... men då, på dagens 20:e skott, kom bommen! Plötsligt fick Semenov en minuts tillägg och fick nöja sig med tredjeplatsen.

En bom hade även Anton Sjipulin. Ryssen, som noterade sitt missade skott i tredje skyttet, åkte dock betydligt snabbare än Semenov och vann tävlingen överlägset.

Fourcade bommade i rekordjakten

Martin Fourcade har vunnit tio tävlingar den här säsongen. Inför dagens distanslopp spekulerade SVT:s kommentatorer i om fransmannen kan komma att slå Ole Einar Björndalens notering på tolv segrar på en säsong (Magdalena Forsbergs rekord är 14).

– Det är helt stört bra, det börjar lukta rekord här, sa experten Björn Ferry.

Men Fourcade drog på sig en bom i andra skyttet och ytterligare en i tredje. Plötsligt halkade han ner till 15:e plats. Tack vare fullt skytte i fjärde och hög fart i spåret tog han dock in tid och klarade andraplatsen, 41 sekunder bakom Sjipulin – hans första pallplats i Antholz på fyra år.

– Jag visste att jag var fyra förra året men kom inte ihåg att det var fyra år sedan jag var på pallen här, säger Fourcade till SVT Sport.

Han var hyfsat nöjd med 18 av 20 träffar.

– Förhållandena var perfekta, men det var någon bom mer än jag hade väntat mig.

Lindström tappade efter två bom

Fredrik Lindström inledde loppet med tre nollor och låg, trots dålig fart i skidåkningen, tia efter tre skjutningar. Svensken bommade dock två skott i sista stående och tappade till 22:a plats, 3.20 efter Sjipulin.

– Det är i princip ett perfekt lopp förutom sista skjutningen. Jag skulle vilja göra om de 30 sekunderna, annars har jag gjort ett jättebra lopp, säger Lindström till SVT Sport.

Han berättar om känslan inför sista skjutningen.

– Jag höll mig i min bubbla, men det gick liksom upp ett ljus att jag hade tre nollor, vad härligt. Jag försökte ta skotten ett och ett men det blev ändå två bom. Men jag får ändå vara rätt nöjd, det var mycket som var bra i det här loppet, säger han.