Marcel Hirscher överlägsen i dag. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hirscher frälste hemmafansen – Lindh bäste svensk

Uppdaterad
Publicerad

Österrikaren Marcel Hirscher var omutlig i dag och bröt Ted Ligetys segersvit i Sölden inför jublande hemmafans. Hirschers segermarginal blev hela 1.58 sekunder före tysken Fritz Dopfer.

För Ligety, som vunnit i Sölden de tre senaste åren, blev en miss på flacken i nedredelen av banan kostsam. Amerikanen, som hade åkt bra fram tills dess, föll från andra till tionde plats.

– Jag hörde att Ted gjorde ett stort misstag, men det ändrade inte min åkning, jag laddade på det jag kunde. Jag hade bra material, jag vann mycket tid på flacken. Det är underbart att vinna här, på hemmaplan, publiken har det bra som du ser, säger Hirscher till TV4 efter sin första seger i Sölden.

Trea blev fransmannen Alexis Pinturault, utklassad av Hirscher med 2.06.

–  Banan var tuff, men jag är ändå ganska nöjd med resultatet, och jag ska försöka göra mitt bästa i nästa storslalom, säger Pinturault till Tv4.

Bäste svensk blev otippat 23-årige Calle Lindh, som gjorde comeback efter ett svårt benbrott. Lindh slutade på 14:e plats, 3.48 efter Hirscher, men hade tredje bästa tid i andra åket. Det var inte bara första gången han kvalificerade sig för andra åket – han tog också första världscuppoängen. Ett glädjebesked för Lindh som kämpat sig tillbaka och ett tag var nära att lägga av.

– Det känns otroligt skönt. Jag stod däruppe och kände mig ganska lugn faktiskt. Bara njöt av stunden och kände mig stolt över vart jag har kommit. Sedan gick jag ut och försökte göra så bra jag kunde ifrån mig, säger Lindh till SVT.

Varken André Myhrer eller Matts Olsson imponerade i dag – de slutade på 20:e respektive 22:a plats efter svag åkning.

– Det var tufft idag. Det var stora problem att få grepp på flacken. Nu är premiären avklarad, nu blickar vi framåt mot slalompremiären. Bitvis fungerade det bra, men måste fila lite mer på grejerna. Skitkul för Calle, såg åket på TV från start, det såg skitbra ut! säger Myhrer om klubbkamraten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.