Pichler och Högberg. Foto: TT Nyhetsbyrån

Pichler sågar Högberg: ”Ingen hit för en 30-åring”

Uppdaterad
Publicerad

En besviken Elisabeth Högberg petades från stafetten i Pokljuka. Men förbundskaptenen Wolfgang Pichler är tuff i sin kritik mot 30-åringen. ”Hon har fått många chanser i år och har aldrig gjort ett riktigt bra lopp”, säger han till Expressen.

En 60:e plats i sprinten i Pokljuka kvalificerade Elistabeth ”Bettan” Högberg till jakstarten dagen därpå, men landslagsledningen beslutade att Högberg skulle stå över tävlingen. Det tolkade 30-åringen som att hon skulle vila upp sig inför stafetten, men istället petades hon.

– Då blev jag otroligt ledsen och besviken. Jag hade stått över en tävling, jaktstarten, som jag hade gjort mig förtjänt av att åka, och sedan fick jag inte åka alls, säger Högberg till Expressen och fortsätter:

– De ansåg att när de sa att jag inte skulle åka jaktstarten så sa de samtidigt att jag inte skulle åka stafetten heller. Men så fattade inte jag det.

”Tror inte hon blir någon stjärna”

Wolfgang Pichler har en annan bild av händelsen.

– Jag sa aldrig att hon var klar för stafetten. Jag sa att hon var reserv. Hon tävlade i sprinten och kom på plats 60. Det är ingen hit för en trettioåring, säger han och fortsätter:

– Jag satsar alltid på det bästa för Sverige. Jag sa till Bettan i fjol: ”Om inte du är bäst i Sverige, så kommer jag att satsa på de yngre tjejerna”. Hon har aldrig varit topp tio i sprint. Jag tror inte att hon blir en stjärna i framtiden.

Brorsson tillbaka

Mona Brorsson är tillbaka efter sin vadskada och har tagits ut de kommande tre världscuptävlingarna.

– När jag åkte hem från Pokljuka så kändes det verkligen skit med allting, jag var orolig för att säsongen var över. Men Wolfgang föreslog att jag skulle träna på hårt men med annat än skate och den alternativa träningen har gett bra läkning av vaderna”, säger hon i ett pressmeddelande.

Fakta: Svenska truppen

Truppen till världscuptävlingarna i Oberhof, Tyskland, 2–8 januari, Ruhpolding, Tyskland, 10–15 januari och Anterselva, Italien, 16–22 januari (inom parentes de tävlingar som de kör):

Mona Brorsson, Finnskoga (Oberhof, Ruhpolding, Anterselva)

Chardine Sloof, Bore (Oberhof)

Elisabeth Högberg, Östersund (Oberhof)

Ingela Andersson, K 4 (Oberhof)

Fredrik Lindström, Anundsjö (Oberhof, Ruhpolding, Anterselva)

Torstein Stenersen, Östersund (Oberhof, Ruhpolding, Anterselva)

Martin Ponsiluoma, Tullus (Oberhof)

Tobias Arwidson, Lima (Oberhof)

Linn Persson, Bore (Ruhpolding, Anterselva)

Anna Magnusson, Piteå (Ruhpolding, Anterselva)

Hanna Öberg, do (Ruhpolding, Anterselva)

Emma Nilsson, Bore (Ruhpolding, Anterselva, Jesper Nelin, Östersund (Ruhpolding. Anterselva)

Sebastian Samuelsson, I 21 (Ruhpolding. Anterselva)

Peppe Femling, Tullus (reserv i Ruhpolding, distans i Anterselva).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.