Hon är skidlandslagets nya ansikte

Uppdaterad
Publicerad

Efter sin succé på junior-VM fick Jonna Sundling ett samtal från förbundskapten Rikard Grip.

– Jag hade väntat på hans samtal, men trodde inte att jag skulle hamna i A-laget.

Nu tränar hon tillsammans med de bästa, och spås en lysande framtid.

– Jonna är en himla go’ tjej, jag trivs väldigt bra i hennes sällskap och hon har verkligen gjort resultat som gör att hon förtjänar platsen i landslaget, berömmer Charlotte Kalla, och minns:

– Det betydde jättemycket för mig att jag fick komma med tidigt i landslaget, det gör mycket för övergången från junior till senior att få vara med och träna med de bästa.

40 graders feber

Jonna Sundling från Tvärålund utanför Umeå kliver rakt in i A-laget utan att ha åkt en enda världscuptävling. Det är smått unikt, men det har sin förklaring.

– Jag skulle ha fått åka världscup ifjol, men jag låg hemma med 40 graders feber... Jag missade även mitt sista junior-SM i Lycksele, men det gick ju rätt bra på junior-VM, säger Jonna och ler.

”Rätt bra” är i Jonnas fall två guld – i stafett och sprint. Det senare efter en rena uppvisningen i finalen, där hon lämnade konkurrenterna långt efter sig på upploppet. Just sprint och fristil är det hon främst siktar på kommande säsong, men hon tänker satsa på att bli komplett som åkare.

Ingen press

Jonna har ett år kvar på skidgymnasiet i Lycksele, där hon utvecklats snabbt som åkare.

– Jag var inte någon stjärna som ungdom, jag var bland de sista som kom in på skidgymnasiet.

Både hon själv och landslagets ledare håller en låg profil inför säsongen.

– Jag vill inte sätta någon press på mig själv, jag är med för att se och lära. Jag var mycket sjuk i fjol, men lyckades ändå bra. Jag hoppas kunna komma upp på seniornivå och träna 750 timmar den här säsongen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.