Foto: SVT/Bildbyrån

”Hon visste vad hon ville göra”

Uppdaterad
Publicerad

Totalledaren i Tour de Ski, Stina Nilsson, ställde inte upp på några intervjuer under vilodagen. Men det fanns andra som ville prata om svenskan och hennes taktiska sinne. ”Hon är väldigt stark och har en fördel mot de andra” säger tidigare åkaren Tobias Angerer till SVT Sport.

I går vann Stina Nilsson jaktstarten i Tour de Ski, hennes andra etappseger i årets tour. Och svenskans framfart imponerar på före detta storåkaren Tobias Angerer som numera är expert på tyska TV-kanalen ZDF.

Angerer, som vunnit en drös med silver och brons i både OS och VM, konstaterar att Nilssons taktiska styrka är något han aldrig sett i ett damlopp tidigare.

Tour de Ski

– Normalt i en nedförsbacke vill man vara en eller två meter bakom ledaren, men hon ligger tio meter eller mer bakom. Alla trodde att hon var trött men jag tror att det var hennes plan. Hon hade mer fart, hon visste precis vad hon ville göra. Hennes plan var att gå på vänstra sidan upp över bron och det var rätt beslut.

Taktik viktigare i framtiden

Angerer, som var den första att vinna herrklassen när Tour de Ski startade 2006-2007, menar att just taktik kommer att bli allt viktigare i framtidens damlopp.

– I framtiden tror jag att åkarna kommer att behöva mer av den här tekniska aspekten. Hon är väldigt stark och har en fördel mot de andra.

”Krånglar inte till det”

Även Nilssons landslagskollega Marcus Hellner hyllar 23-åringen.

– Hon har en åkstyrka och är väldigt explosiv. Hon har en förmåga att hålla huvudet kallt och utnyttja sina styrkor. Det kan vara svårt att veta när man ska lägga in sitt ryck men hon gör det bra, hon krånglar inte till det så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet