Vann guld för sin döde bror. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hyllade sin döde bror – med guld i samma tävling

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan dog Caleb Moore tragiskt under en tävling i freestyleskoter. Nu vann Colten Moore guld i samma tävling – för att hylla sin döde bror. – Jag vet att han var med mig hela kvällen, säger en känslosam lillebror efter segern.

25-årige Caleeb Moore skulle göra en backflip när hans skoter fastnade i målområdet och kastade av honom. Han landade tungt med huvudet först och fick den 117 kilo tunga maskinen över sig. Han reste sig, leddes av banan och åkte till sjukhus för att behandla en hjärnskakning. Men han drabbades av interna blödningar och avled morgonen efter.

Brorsan Colten ledde efter två åk och hans raka backflip fällde avgörandet. Med poängen 91,33 slog han Joe Parsons och Heath Frisby som tog silver och brons.

”Han var med mig hela kvällen”

–Det här här det största ögonblicket i min karriär, att komma tillbaka och tävla för min bror. Och inte bara för honom, utan med honom, för jag vet att han var med mig härute hela kvällen. Att komma hit och ta guld är helt otroligt, säger han i en känslosam intervju efter tävlingen.

60 personer från brödernas hemstad, lilla Krum i Texas, hade rest till Aspen i Colorado för att heja på Colten och hedra minnet av Caleb. Vännerna, familjemedlemmarna och folket som stödde Colten var rörda efter guldet och viftade med Texas-flaggor.

– Det här betyder allting. Han ville bara köra, det är vad han gillar att köra, han har kul när han gör det. Det är vad han och hans bror alltid gjorde, och fortfarande gör tillsammans. Jag lovar, det gör de, säger pappan Wade Moore när han tittade på sonens ärevarv.

”Tillägnar allt till honom”

Colten lugnade sig själv genom att intala sig att han körde med sin döde bror.

– Jag skulle ut där och tävla med Caleb. Han var med därute och hjälpte mig ner bättre än vad jag själv någonsin kunnat göra. Jag tillägnar allt till honom. Han var den som hjälpte mig med allting jag gjorde... Det är vad jag och Caleb gjorde när vi växte upp, vi pushade varandra att satsa. Jag visste att han skulle vara med mig, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.