Efter Ustiugovs uppvisningar: ”Ingen ryss borde fått vara där”

Uppdaterad
Publicerad

Sergej Ustiugov har vunnit de två första herretapperna av Tour de Ski i imponerande stil. Men att han får åka i touren väcker diskussioner. ”Ingen ryss borde fått vara där”, säger Johan Esk i Sportpanelen.

Efter att ha haft uppvisning i fristilssprinten på nyårsafton, fortsatte Sergej Ustiugov att imponera i Tour de Ski när han vann även den andra etappen, masstarten över 10 kilometer.

– Han ser oslagbar ut, sa SVT Sports expert Anders Blomquist efteråt.

Tour de Ski

Men ryssens medverkan och framgångar väcker diskussioner då sex ryska längdskidåkare stängts av och inte får delta i touren, däribland Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin.

De är misstänkta för inblandning i den stora ryska dopningshärva som avslöjats i McLaren-rapporten, som hävdar att över 1 000 ryska idrottare varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover under bland annat Sotji-OS 2014.

”Tänkte att han var dopad”

I Sportpanelen i Gomorron Sverige var DN:s Johan Esk kritisk till hur man hanterat de ryska längdskidåkarnas vara eller icke vara i Tour de Ski.

– Jag tycker det känns jättekonstigt. Man vet inte om den ena ryssen eller den andra varit dopad. Jag tycker att ingen ryss borde fått vara där, eller alla. Det är konstigt när det är blandat.

Pamela Andersson håller med.

– Det känns jättekonstig att se honom vara så otroligt överlägsen under de här två dagarna. Att gå ifrån Sundby på det sättet. Jag satt bara och tänkte ”jaha, han är också dopad”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet