Ryska längdskidåkare dopningsutreds – sex stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommittén inleder dopningsutredningar kring 28 ryssar som deltog i OS i Sotji. Redan nu står det klart att sex längdskidåkare stängs av.

Ryska dopningshärvan fortsätter att nystas upp. Nu meddelar IOK att de ska utreda 28 ryska olympier vars urinprov misstänkts ha manipulerats.

Sex av dem är längdskidåkare och stängs av med omedelbar verkan medan utredningen pågår, enligt internationella skidförbundet.

Efter McLaren-rapporten

Det handlar alltså inte om positiva dopningstester, men enligt IOK kan manipulationen i sig leda till sanktioner.

De nya utredningarna grundar sig i bevisen som framkom i McLaren-rapporten från internationella antidopningsbyrån som visade att över 1 000 ryska idrottare varit inblandade i Rysslands manipulation av dopningsprover.

Putin: ”Inte statsstödd”

När Rysslands president Vladimir Putin jultalade under fredagen sa han att landet har problem med dopning, men att den inte är statsstödd.

Samtidigt meddelar landets skidförbundet att de avsäger sig världscupavslutningen i längdskidor i ryska Tiumen med anledning den omfattande dopningsutredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.