Jacob Hård tror på sex–sju medaljer i VM i Lahtis

Uppdaterad
Publicerad

Jacob Hård kommenterade varje lopp under Tour de Ski och fick vara med om ett av få ögonblick när en stjärna tydligt slår igenom. Dessutom tror Hård att sex, sju svenska medaljer är fullt rimligt vid VM i Lahtis.

Kommentatorn såg Stina Nilsson inleda med att leka med världseliten på sprinten och tog henne i mål på Alpe Cermis på den sjunde etappen efter att hon grävt fram krafter för att hålla undan för Ingvild Flugstad Östberg och ta en överraskande pallplats.

I Sportnytt sammanfattade Hård Stina Nilssons genombrott tillsammans med programledaren Peter Jonsson och reflekterade över vad Sverige har för chanser i VM i Lahtis.

Tour de Ski

– Det är ett sådant lyft till en ny nivå som man bara får se de riktigt stora talangerna göra. Det är ett privilegium i mitt jobb att få vara med om de få gyllene tillfällena, säger Hård om Stina Nilsson.

Vad är du mest imponerad av?

– Jag är mest imponerad av variationen och bredden, att hon vinner fyra lopp av så olika karaktär och så olika sätt.

Hur ser du på hennes VM-chanser?

– Sprinten är hennes allra största chans. Det är Sveriges största chans till en guldmedalj i Lahtis. Dessutom är hon nyckelperson i två stafetter och så finns det nu även medaljchans i distans.

”15, 16 fullt realistiska svenska medaljchanser”

Vad tycker du om att Stina avstår världscupsprinten i Toblach till helgen, där hon haft stora chanser?

– Det är självklart och hon gör alldeles rätt. Det är sex veckor kvar till VM och de tre, fyra veckorna som kommer är oerhört viktiga. Vi har sett förut att det är lätt att bli sliten efter Tour de Ski och bli sjuk. Det viktigaste nu är att hålla sig frisk, samla kraft och sedan börja träna.

Calle Halfvarsson avstod Tour de Ski och avstår även Toblach. Vad säger du om honom?

– Jag hade gärna sett att han varit i skick att tävla, vilket hade varit bra för honom. Men det är förmodligen ett bra beslut att han inte gör det. Han har varit sjuk lite för länge för att det ska kännas riktigt bra men det är som sagt sex veckor kvar.

Vad säger du om de svenska medaljchanserna i VM?

– Jag har räknat och fått ihop till 15, 16 fullt realistiska svenska medaljchanser. Om det resulterar i sex, sju medaljer så känns det rimligt. Det borde vara där vi hamnar, säger Hård.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet