Foto: SVT

Jacobsen blåslagen efter svår vurpa

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett par kilometer in i tremilen kraschade den norska åkaren Astrid Uhrenholdt Jacobsen in i en stålstolpe. Hon fick hjälp av sjukvårdspersonal och fördes sedan till sjukhus i ambulans. Men det slutade väl efter omständigheterna. 

Det såg väldigt dramatiskt ut men efter undersökning visade det sig att inget var brutet men hon var blåslagen.  

Efterspelet fångades av NRK. Det handlar om starka bilder.

Världscupen i längdskidor

– Hon fick ett slag i huvudet, ett i axeln och slog i höften. Hon blev grundligt undersökt och det är ingen stor dramatik, säger det norska skidlandslagets läkare Torger Hanssen till NRK.

Enligt norska Dagbladet ska Jacobsen hela tiden ha varit vid medvetande men klagat över smärtor i axelpartiet. Hon ska först ha kört under säkerhetsnätet och sedan in i stolpen som var madrasserad. Detta skedde vid 7,2 km då Jacobsen låg på nionde plats.

– Jag såg vad som hände. Astrid kom i hög fart nedför backen men hamnade i ett isigt parti av banan. Därefter körde hon ut ur banan genom ett säkerhetsnät och träffade stolpen, säger Thorvall Johaug, pappa till Therese, till NRK.

Olyckan uppfattades över hela stadionområdet där Jacobsens förtvivlade skrik dämpade stämningen.

– Man kunde höra smärtan ända hit, säger SVT:s kommentator Jacob Hård som satt alldeles nära kurvan där olyckan ägde rum. I och med att det var så nära målområdet fick Jacobsen hjälp omgående.

Lagkamrat i tårar

En av Jacobsens närmaste vänner Marthe Kristoffersen började gråta då hon fick höra om olyckan.

– Astrid har fått ta emot tillräckligt nu. Det är så sorgligt. Jag håller tummarna för att Astrid inte har skadat sig. Vi får åka till sjukhuset och få veta vad som hänt. Ibland är livet så orättvist, säger Kristoffersen.

Jacobsen var med om en allvarlig cykelolycka 2009 och fick en fraktur i ryggen, som höll på att avsluta karriären. Dagen före OS i Sotji dog hennes bror och träningskamrat hastigt.

Hon deltog dock i OS med stark stöttning från lagkamraterna som åkte i sorgband på skiathlonen men åkte hem i förtid för att vara med familjen.

Dessutom blev hon petad till den inledande skiathlonen på OS trots att hon var tvåa på Tour de Ski och själv räknade med att få köra, en idrottslig besvikelse vid sidan av den personliga tragedin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet