Fredrik Lindström Sveriges hopp i skidskytte-VM. Foto: TT Nyhetsbyrån

Dyrbara missar för Fredrik Lindström

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Lindström jagade i det yviga snöfallet. Men flera bom och straffrundor blev dyrbara och svensken kom på 19:e plats. Suveränen Martin Fourcade avgjorde med ett jätteryck inför sista skyttet. ”Han är så makalöst bra”, säger SVT Sports kommentator Ola Bränholm.

Den dominante fransmannen hade tagit nio världscupsegrar och ledde med 18 sekunder i det yviga snöfallet i Ruhpolding. 28-åringen satte av direkt och ville skapa sig så stort försprång som han kunde. I det första liggande så satt alla skotten.

Det darrade rejält i fältet och det var många som bommade i de snöiga förhållandena med en lurig sidvind. Fredrik Lindström missade sitt andra skott och åkte därmed på en straffrunda direkt. Därmed föll han från 13:e plats till 24:e.

Fourcade darrade

Fourcade ledde stort inför andra skyttet. Men då darrade fransmannen plötsligt. Två bom och det var nära att han missade sitt fjärde också.

– Det var en dålig serie och han spred skotten runt hela pricken. Lite ofokuserat, säger SVT Sports expert Magdalena Forsberg.

De jagande vargarna anförda av Emil Hegle Svendsen som vädrade morgonluft när han satte alla sina skott. Toppfältet blev samlat inför det allra sista avgörande dramat. Då satte Fourcade allt på ett kort. Den mentalt starke och snabbe skidåkaren gjorde ett jätteryck och skaffade sig ett försprång på 10-15 sekunder.

”Vill inte missa”

– Han brukar kunna göra såna här saker. Vilket försprång han skaffar sig, säger Magdalena Forsberg.

De första fyra skotten satt. Men sen väntade han länge med det femte.

– Han håller skottet länge och vill inte missa, säger SVT Sports kommentator Ola Bränholm.

Det blev en fullträff. Fourcade åkte iväg i ensam majestät och tog hem den tionde segern för världscupsäsongen. Det spelade ingen roll att Hegle Svendsen var säker och inte missade något. Hans skytte var för långsamt och norrmannen gick i mål 18 sekunder bakom.

”Bästa för säsongen”

– Han har tre bom idag, ändå vinner han överlägset. Han är så makalöst bra den här säsongen, säger Ola Bränholm.

Fredrik Lindström bommade två gånger, men höll ändå ihop det bättre än tidigare där han darrat i jaktstarten. Han blev bäste svensk med sin 19:e plats, 1,11 bakom Fourcade.

– Han gör sin bästa jaktstart för säsongen och kanske är på väg uppåt, säger Magdalena Forsberg om Lindström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.