Johan Olsson. Foto: Bildbyrån

”Han är välkommen till långloppscupen”

Uppdaterad
Publicerad

Norska skidförbundets stängda dörr för Petter Northug kan öppna andra kommande säsong. – Det vore skitkul om han skulle köra Ski Classics istället, han är väldigt välkommen till den scenen, säger Johan Olsson till SVT Sport.

VM-femmilen i Falun var senaste gången skidkungarna Petter Northug och Johan Olsson tävlade mot varandra. Sponsorbråket och norska skidförbundets stängda dörr gör att Olsson och Northug kan ställas mot varandra redan kommande säsong.

– De förutsättningarna finns, som jag har gjort, att byta till en annan cup.

Säsongsstart – två månader bort

Samtidigt flaggar Johan Olsson för att turerna kring Petter Northug och norska skidförbundet såg likadana ut i fjol.

– Jag tror inte att man ska dra allt för stora växlar av det här. Det är bara september ännu. Står han inte på startlinjen i första världscuptävlingen kan man tycka att det börjar bli lite brådskande.

Skulle det bli så att Petter Northug inte finns med i världscupen är det ett avbräck för sporten, menar Olsson.

– Det skulle inte vara positivt för världscupen. Men skulle han inte åka världscupen skulle han åka Ski Classic, vilket han kanske gör lite i alla fall.

– Om han väljer att åka långloppscupen blir cupen en stor vinnare. Att få in en sådan sjärna som Petter på den.

Northug i långloppscupen – med eller utan världscupen

Olsson hintar om att Northug kan komma att köra långloppscupen i år, med eller utan deltagande i världscupen.

– Det tror jag inte är omöjligt. Jag tror att det är många som är sugna på att åka lite långlopp den här säsongen som kommer.

Det är inget mästerskap i längdåkning kommande säsong. Tourerna och totalen i världscupen är det stora i år.

– De som inte känner att de har en chans att vara med och fajtas i totalcupen, eller i tourerna, kanske känner att det finns en scen som verkligen är på framåtmarch, som långloppscupen. Att komma dit och köra kan vara ganska kul och motiverande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.