Johan Olsson efter ett lopp förra året. Foto: Bildbyrån.

Olsson: ”Högre träningsdos än tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson gör comeback efter ett år utanför landslaget. Nu är han sen länge frisk och skadefri – med ett nytt, aningen paradoxalt, träningsrecept. ”Jag har minskat på träningen, och fått en högre träningsdos än jag tidigare haft i karriären”.

I helgen är det säsongspremiär i Bruksvallarna för de svenska längdåkarna – en helg som även innebär att det är dags för säsongens första Vinterstudio.

På startlinjen kommer bland annat Johan Olsson att stå. Olsson, som förra året satsade på långlopp men hade så stora sjukdomsproblem att han inte kom till start i en enda tävling, är nu tillbaka i landslaget. Den här säsongen med ett lite annorlunda träningsupplägg.

Vinterstudion

– Folk pratar om att träna extremt och pusha gränser, men jag har minskat lite på träningen för att hålla mig frisk. Det har faktiskt renderat i att jag har en högre träningsdos än vad jag haft i hela min karriär, för att jag varit frisk och skadefri, säger Johan Olsson i Gomorron Sverige.

”Betyder massor att han är tillbaka”

SVT:s kommentator Jacob Hård betonar betydelsen av Olssons comeback.

– Det betyder massor att han är tillbaka. Han är en förebild för de nya i landslaget, men framförallt är det betydelsefullt för resultaten, i fall han åker som han brukar, säger Hård.

Men att Olsson skulle komma tillbaka till landslaget var inte helt givet.

– Det var inte självklart att göra comeback. Det var en strulig säsong i fjol och sen blir det ju inte lättare ju äldre man blir, men jag kände efter och tog ett samtal med min fru, sen blev det klart. Och inför säsongspremiären har familjen varit med i uppladdningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet