Foto: SVT

Johan Olsson: ”Tvivlar varje gång”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson har lämnat klartecken till att starta på 15 km klassiskt vid VM i Lahtis under onsdagen. Han är regerande mästare och har en friplats. 

– Det kommer att kännas härligt att få nummerlappen som säger att jag är regerande mästare, säger Olsson till SVT Sport.

De senaste dagarna har han fått behandling för sina ”skavanker” och kört pass med högre intensitet för att få upp farten. Han har dock inte tävlat sedan han floppade och blev 48:e i Ulricehamn för en månad sedan.

Trots det är det många som kallar honom för medaljhopp.

– Varför? Ja, säg det?! Haha. Jag har ju kommit från sådana här situationer förut och tagit medalj, men samtidigt tvivlar jag på mig själv varje gång. Det är kanske på ett sätt också en nyckel, att jag har en viss rädsla på startlinjen som gör att jag skärper till mig och får ut allting, säger han.

Själva banan i Lahtis passar honom inte optimalt.

– Jag har respekt för den här banan. Det är väldigt mycket åkning som är väldigt brant uppför. Det passar kanske inte min åkstil, jag vill ha lite flackare backar. Samtidigt krävs det mycket ork, det är väldigt lite vila – och det passar mig. Förhoppningsvis blir det också ett jobbigt före i morgon men regn under natten.

SVT:s expert Mathias Fredriksson följde presskonferensen och håller dock inte med om att banan inte skulle passa svensken.

– Johan kändes avslappnad och verkar ha läget under kontroll. Att han säger att banan inte passar är ju som vanligt; det finns ingen bana som passar Johan före start, säger Fredriksson.

Bra stämning i svenska laget

Förbundskaptenen tror på Olsson.

– Johan har riktat ett stort fokus på den här distansen, säger Rikard Grip.

Åkarna kommer att ladda under lugna former i dag.

– Vi har goda förhoppningar om att få till en bra prestation, säger tränaren Ola Rawald och är förhoppningsfull.

Övriga svenska åkare är Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson, Jens Burman och Emil Jönsson. 

Sedan tidigare är det klart Marcus Hellner avstår loppet och fokuserar på stafetten och femmilen.

GUIDE: Så sänder SVT från längd-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.