Foto: TT Nyhetsbyrån

Johan Olsson tillbaka i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson stod över världscuppremiären i finländska Ruka men nu är han redo. I helgen står han på startlinjen i Lillehammer.

– Johan visade att han är i hyfsat bra slag i Bruksvallarna. Nu har han fått en och en halv vecka vila och det ska bli spännande och se var han står, säger förbundskapten Rikard Grip till SVT Sport.

Olsson avstod tävlingarna i Ruka för att få lite extra vila.

– Vi har sedan tidigare kommit överens om att han ska börja lite avvaktande den här säsongen och ta det med ro, säger Grip.

”Prickar alltid in formen”

En annan rutinerad åkare är redo för årets VC-debut, nämligen Anders Södergren. Södergren var inte uttagen till Ruka men var också förkyld.

– Han är en kompetent åkare som har varit med i många år nu. Han prickar alltid in formen, speciellt till mästerskap och under OS i Sotji. Han gjorde också ett helt okej lopp i Bruksvallarna.

Helgens stora överraskning på damsidan, Sofia Henriksson, får inte helt överraskande chansen även i Lillehammer. Henriksson slutade 12:a i det klassiska loppet över 10 km.

– Hon gjorde det helt enormt bra senast. Hon har dock en bit kvar i fristil. Men skulle hon upprepa sin senaste position blir jag djup imponerad. Jag tror absolut att hon kan vara med att slåss om VC-poäng, säger förbundskaptenen.

Bleckur petas

En som däremot inte får tävla i Lillehammer, trots fint resutat i helgens 10 km klassiskt, är Sofia Bleckur.

– Sofia visade fina takter i Finland, men vi väljer ändå att låta henne avstå Lillehammer. Hon får istället fokusera på 15 km klassiskt i Davos helgen därpå. Sofias luftrör är känsliga och med tre tävlingar på tre dagar kan det bli onödiga påfrestningar. Vi vill helt enkelt inte riskera något med Sofia och vidtar därför den här säkerhetsåtgärden, säger förbundskaptenen Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Hela truppen till Lillehammer

Damer

Hanna Falk, Ulricehamns IF

Anna Haag, IFK Mora SK

Sofia Henriksson, Piteå Elit

Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK

Charlotte Kalla, Piteå Elit

Sara Lindborg, Falun-Borlänge SK

Stina Nilsson, IFK Mora SK

Maria Rydqvist, Älvdalens IF

Emma Wikén, Åsarna IK

Herrar

Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK

Marcus Hellner, Gellivare Skidallians

Martin Johansson, IFK Mora SK

Emil Jönsson, IFK Mora SK

Lars Nelson, Åsarna IK

Johan Olsson, Åsarna IK

Teodor Peterson, IFK Umeå

Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF

Anders Södergren, Hudiksvalls IF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.