Foto: Bildbyrån.

Johaug bryter tystnaden

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan den tårfyllda presskonferensen för två veckor sedan har det varit tyst från Therese Johaug. I dag kommer den dopningsanklagade norskan att låta sig intervjuas av norska medier.

Efter presskonferensen då Johaug först berättade om det positiva dopningsprovet har flera frågor uppstått. Bland annat hur hon kunde missa den tydliga märkningen på förpackningen på den hudkräm som hon menar var upphovet till att hon hade den anabola steroiden clostebol i sitt prov.

Sedan dess har också Johaug stängts av i väntan på dom, då åtalsnämnden på Antidoping Norge menar att hon ”inte är utan skuld”.

– Jag tar det hårt, sade Johaug då i ett uttalande, men hon har ännu inte svarat på några frågor om fallet.

I eftermiddag kommer sju olika norska medieföretag för första gången att få göra intervjuer med henne i Oslo.

– Det har varit ett starkt önskemål från pressen att Therese ska besvara fler frågor. Det har också riktats kritik mot att hon inte har varit mer tillgänglig. Vi förstår det, men vi har också haft respekt för undersökningen som fortsatt pågår, säger Johaugs advokat Christian B. Hjort till NRK.

– Det har dessutom varit en jättetuff tid för Therese. Så detta är saker vi har vägt upp mot varandra, säger han.

Detta har hänt

4 september: Therese Johaug enligt egna får salvan Trofodermin av norska skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri, hävdar att Bendiksen lovat att salvan inte innehöll något dopningsklassat ämne och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha använt en otillåten astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

27 oktober: Johaug ska ställa upp på intervjuer för första gången sedan avslöjandet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.